ООН очаква силно възстановяване на световната икономика след загубата на 255 млн. работни места

Световният брутен вътрешен продукт ще нарасне с 4,7% през 2021 г., прогнозира базираната в Женева организация

11:11 | 18 март 2021
Обновен: 11:20 | 18 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg
Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Световната икономика я очаква стабилно възстановяване през тази година, като ваксините и щедрите парични политики ще помогнат за възстановяването на щетите от пандемията, която унищожи 255 милиона работни места. Това се посочва в нов доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), цитиран от Investor.bg

Световният брутен вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 4,7% през 2021 г., прогнозира базираната в Женева организация, възстановявайки се след най-рязкото годишно понижение в историята след Втората световна война. Миналогодишният спад на световния БВП от 3,9% е премахнал общо 255 млн. работни места на пълна заетост, като „няма пощаден регион“, посочва Bloomberg.

Централните банки реагираха с бърз отговор, който помогна за намаляване на финансовите сътресения в началото на кризата – ход, който според UNCTAD е помогнал за облекчаване на проблемите с ликвидността и е успокоил притеснените инвеститори.

„Тяхната готовност да оставят кранчето отворено помогна на финансовите пазари да се възстановят бързо от дъното си през март-април, като много от тях завършват годината с рекордни ръстове“, се казва в доклада, публикуван в четвъртък.

Страните, които са отговорили на пандемията с бързи парични, фискални и ваксинационни програми се очаква да наблюдават най-голям икономически растеж през тази година, посочват от организацията. Добро възстановяване се очаква както при развитите, така и при развиващите се икономики.

Европейските страни са преживели най-голямото свиване на производството сред развитите икономики през миналата година, посочва докладът. Икономиката на еврозоната се е свила със 7,3% през 2020 г. на фона на блокади през първото, второто и четвъртото тримесечие. 

Прогнозата за еврозоната е за ръст на БВП от 4% през тази година. Бързата програма по имунизация във Великобритания ще помогне на страната да увеличи икономиката си с 4,4% през 2021 г. след близо 10-процентен спад през 2020 г.

В Азия китайската икономика ще се разшири с 8,1% благодарение на продължаващия успех на Пекин да контролира заразата и ефекта от ускореното имунизиране на населението. Индия и Южна Корея също ще имат добро възстановяване от свиванията.

В САЩ пък БВП по всяка вероятност ще прибави 4,5% благодарение на новия пакет стимули от 1,9 трлн. долара и решението на Федералния резерв да се придържа към облекчената парична политика. UNCTAD обаче предупреди за риска от създаването на „Covid балон“ на фондовия пазар в страната, който на свой ред може да създаде „риск за финансов срив“.