Златото получи подкрепа от решението на Фед

Очакванията са задържане на ниските лихви поне до 2023 г. засили търсенето на метала

09:48 | 18 март 2021
Обновен: 09:49 | 18 март 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото поскъпва, след като Федералният резерв прогнозира запазване на близките до нулата лихвени проценти поне до 2023 г., засилвайки търсенето на метала, съобщава Bloomberg.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и колегите му се ангажираха да поддържат разходите по заемите ниски, въпреки че подобриха икономическите перспективи за икономиката. Пауъл подчерта, че по-ранното оттегляне на свръхулеснената парична политика остава становище на малцинството.

Така последните сигнали от централната банка на САЩ предоставят известна подкрепа за златото, което беше засегнато от нарастването на доходността по облигациите, както и от очакванията за възстановяване от пандемията.

Златото поскъпва

Златото поскъпва след заседанието на Федералния резерв. Графика: Bloomberg

Джером Пауъл каза, че покачването на цените тази година вероятно ще бъде преходно и няма да има ефект върху дългосрочните цели на Фед.

„Цената на златото скочи, тъй като доларът е в свободно падане, след като Фед заяви, че ще запази лихвите въпреки значителното подобряване на прогнозите за растеж, инфлацията и безработицата“, коментира Едоард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda. По думите му е осигурена стабилност за златото.

Фючърсите върху златото поскъпват с 0,82% ди 1741.20 долара за тройунция към 9:42 часа българско време. Спот цената на жълтия метал също отбеляза ръстове в по-ранните часове на днешната сесия, но след това обърна посоката, задържайки се на нива от около 1739.03 долара за тройунция.

„Златото се възползва от позицията на Фед, който продължава да сигнализира, че повишаването на лихвените проценти няма да се случи до 2024 г.“, каза Уорън Патерсън от ING Bank NV в Сингапур „Въпреки това, ние продължаваме да вярваме, че нарастващата доходност по дългосрочните облигации ще ограничи повишаването на цените“, каза още той.