Volkswagen става любимец на фондовия пазар по примера на Tesla

Акциите на автомобилния производител затвориха сесията във вторник на най-високите си нива от 2009 г. насам

20:06 | 17 март 2021
Обновен: 20:06 | 17 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volkswagen бързо промени статута си от корпоративен динозавър в любимец на фондовия пазар, след като главният изпълнителен директор на германската компания взе пример от Илон Мъск, пише Bloomberg.

Хърбърт Дийс се зае със задачата да разпространява послания за VW в социалните медии с амбиции да привлече големи и малки инвеститори. И това бързо се изплати – обикновените акции на автомобилния производител затвориха сесията във вторник на най-високите си нива от 2009 г. насам.

Обратът в настроенията на VW е значителен и внезапен. Пазарната капитализация на компанията се понижи през миналата година, когато Tesla изпревари всички останали автомобилни производители, за да стане най-високо оценената компания в света. Но през този месец VW добави 31.6 млрд. евро към оценката си, благодарение на оптимизма, че може да успее да навакса и може би дори да надмине Tesla в световните продажби на електрически превозни средства.

Размерът на добавената пазарна капитализация през март надхвърля половината от общата капитализация на бившия работодател на Дийс BMW AG - която си постави за цел в края на десетилетието приблизително половината от общите й продажби да бъдат на електрически автомобили. Акциите на VW започнаха своето покачване, когато анализаторите от UBS Group публикува бичи оценки относно първия модел на VW за масовия пазар, изграден от специална платформа за електромобили, моделът ID.3 хечбек. Автомобилът е „най-надеждното усилие за елетрификация от която и да е автомобилна компания с дългогодишна история досега“, пише Патрик Хъмел, който повиши прогнозата си за ценово равнище на акциите.

Подобно на усилията на Мъск се да доминира в новинарския цикъл, VW отправя множество съобщения през седмиците оттогава. Концернът разкри по-просторната версия на Porsche Taycan, удвои целта си за продажбите на електромобили на марката VW за Европа и обяви чрез профилите на Дийс в LinkedIn и Twitter, че ще бъде домакин на събитие, подобно на „Деня на батерията“ на Tesla през септември.

„Денят на мощността на VW беше преломно събитие в историята на компанията“, пише Том Нараян, анализатор в RBC Capital Markets, в доклад в сряда, повишавайки целта си за цената на акциите с около една трета. Той допълни, че акумулаторните електрически превозни средства на VW „трябва да позволят на акциите да се оценят по-високо, като се има предвид подобрената рентабилност“.

VW последва обещанието си, че има за цел да изгради шест фабрики за батерии само в Европа до края на десетилетието,  с годишна конференция за приходите, която също избра да е с фокус върху електромобилите. Обикновените акции поскъпнаха с 29% във вторник на борсaта във Франкфурт, което е най-големият скок след неуспешния опит на Porsche да придобие компанията преди десетина години, което от своя страна причини краткосрочна корекция.

Обикновените акции на VW са много по-малко ликвидни от привилегированите акции на концерна, тъй като трима притежатели - семействата Порше и Пиех, германската провинция Долна Саксония и Катар - притежават 90% от автомобилния производител. Привилегированите акции затвориха сесията във вторник на най-високото им равнище от юли 2015 г. и увеличиха ръстовете в рамките на днешната търговия.

Американските депозитарни разписки на VW са базирани на обикновени акции, които се търгуват в Германия. Обемът на търгуваните в САЩ ценни книжа нарасна през последните няколко дни.

В допълнение към ключовите акционери на VW голям бенефициент на ралито на акциите е Дийс. Преди малко повече от година 62-годишният изпълнителен директор инициира план за изкупуване на акции с поръчка на стойност 50 000 евро на месец. Обикновените акции се движеха в диапазона около 100 евро за акция през март миналата година, когато пандемията Covid-19 започна да разтърсва световната автомобилна индустрия. Сега тяхната единична цена наближава близо 300 евро.

Макар и ръстовете, които Дийс генерира напоследък, да са със здравословен характер за компанията, те все още са далеч от това, което Мъск успя да реализира миналата година. Въпреки всичко това те частично компенсираха намаленията на заплатите. Заплатата на изпълнителния директор с включени социални осигуровки, се понижи до 7,7 милиона евро през миналата година от 8,4 милиона през 2019 г., разкри във вторник VW в годишния си доклад.