Председателят на NYSE: Казусът "GameStop" подчертава недостатъците на американската борса

По думите на Джеф Спречър вече определено се забелязва "демократизация" на фондовите борси

21:05 | 16 март 2021
Обновен: 21:13 | 16 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тазгодишното рали на акциите на GameStop подчертава „някои от присъщите недостатъци на американския фондов пазар“, коментира Джеф Спречър, главен изпълнителен директор на Intercontinental Exchange и председател на Нюйоркската фондова борса (NYSE), цитиран от Bloomberg

Трейдърите на дребно координираха открито покупко-продажбата си на ценни книжа в подредакциите на Reddit, като по този начин изпратиха цената на акциите на GameStop, AMC Entertainment Holdings и други в поредица от възходи и падения. Това развитие може да прерастне и на други пазари като този на суровини, каза Спречър по време на панелна дискусия на годишната конференция Futures Industry Association, излъчена във вторник.

„Определено се забелязва демократизацията на пазарите“, коментира Джеф Спречър, без да уточнява какви недостатъци има предвид.

Изпълнителният директор на CME Group Терънс Дъфи заяви, че феноменът "GameStop" повдига въпроси относно управлението на пазара.

„Не знам дали регулаторите са били подготвени за тези развития“, каза Дъфи по време на събитието.

„Ако кажете на всички какво ще направите и го правите, това пазарна манипулация ли е?“

Повечето американски щати са легализирали до някава степен хазарта, посочва Дъфи, а поведението в Reddit е индикация, че инвеститорите на дребно не търсят регулаторна защита.

„Обществото казва: Не искаме да бъдем защитени от нас самите. Така че трябва да им дадеш каквото искат”, заяви Дъфи.

„Мисля, че хората искат да ръководят собствената си съдба“.

Сред фаворите на трейдърите от Reddit е AMC Entertainment, чиито книжа поскъпнаха с 26% в понеделник, след като ръководството обяви плановете си да отвори своите киносалони в Калифорния, докато цената на акциите на търговеца на дрехи Express достигна най-високото си равнище от януари. И двете компании днес отчитат поевтиняване на книжата си.

Wall Street се подготвя за нова вълна на търговия от страна на индивидуалните инвеститори, породена от изплащането на директни помощи на стойност от 1400 долара, заложени в спасителния пакет от 1,9 трилиона долара.