Фон дер Лайен отвърна на критиците на ваксинационната кампания, обвинявайки AstraZeneca

Председателят на ЕК заяви, че от самото начало подкрепя решението на Италия да блокира доставката до Австралия

21:05 | 8 март 2021
Обновен: 21:16 | 8 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия е „уморена да бъде изкупителната жертва“ за бавнaта дистрибуция на ваксини, заяви нейният председател Урсула фон дер Лайен, докато продължава да бъде подлагана под натиск заради несигурния европейски отговор на пандемията, предава Bloomberg

В обсипваща контраатака срещу критиките относно бавната европейска кампания за ваксинация срещу Covid-19, Урсула фон дер Лайен пренасочи вината към производителите, по-специално AstraZeneca, за които каза, че не са натрупали достатъчно дози, след като са започнали масово производство в Европа.

Докато AstraZeneca „не може да обясни защо не могат да доставят в Европа, ние наблюдаваме как дози от Европа, произведени тук в Европа, отиват някъде другаде“, заяви тя пред журналисти в Брюксел. 

„Мисля, че компанията носи отговорност за организирането на собствените си доставки“,

Докато Европейският съюз се опитва да ускори имунизациите, броят на загубилите битката със заразата продължава да нараства. В понеделник общият брой на смъртните случаи, свързани с коронавирус в Италия, надхвърли 100 000 души, което я прави шестата държава, достигнала черния рекорд. Броят на новозаразените на дневна база в страната се ускорява,като достигна тримесечен връх миналата седмица.

До момента AstraZeneca е доставила около 10,7 милиона ваксини в ЕС, показват данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Компанията обеща да достави 40 милиона дози до края на март.

Това може отчасти да обясни бавната дистрибуция на животоспасяващите медикаменти в ЕС. Досега блокът е приложил 9,1 дози на 100 души, според Vaccine Тracker на Bloomberg спрямо повече от 27 дози в САЩ и почти 35 в Обединеното кралство.

Германия, най-голямата държава в ЕС, ще ускори драстично кампанията си за ваксинация срещу Covid-19 и се стреми да имунизира до 10 милиона души ежеседмично от края на март.

Но подобна амбициозна цел, спомената от германския финансов министър Олаф Шолц в неделя, ще принуди Германия да засили неимуверно незадоволителната си имунизационна кампания. Германската страна е приложила общо около 7,3 милиона дози от старта на кампанията преди 10 седмици.

Докато европейските страни се борят да увеличат процента на имунизирани, те същевременно са изправени пред въпроса с ваксините, произведени в рамките на блока, но които са изнасят в трети страни.

Италианска забрана

Миналата седмица Италия блокира доставката на медикамента на AstraZeneca до Австралия, като за първи път използва правомощия, заложени в наскоро въведена европейска регулация

„Ако дадена компания не ни доставя, не можем да разрешим износ“, каза Фон дер Лайен. 

„От самото начало подкрепям решението на Италия, тъй като, както виждаме, AstraZeneca доставя под 10% от това, което първоначално беше договорено за първото тримесечие".

Фон дер Лайен поясни, че ситуацията се подобрява в ЕС, където производство на ваксини на месечна база трябва да се удвои. Комисията се надява на продукция от 90 милиона до 100 милиона дози месечно до края на март.

„Ако погледнете останалия свят, ние сме в много добра позиция по отношение на ваксинацията и процентът на имунизирани се повишава“, каза Фон дер Лайен.

Правителствата разчитат на засилване на доставките на наличните ваксини, както и на одобрения за други, за да се ускори разпространението. Говорителят на Комисията Ерик Мамер поясни днес пред журналисти в Брюксел, че заложената прогноза за 300 милиона дози през второто тримесечие взима предвид всички налични ваксини, включително тези, които все още не са получили регулаторно одобрение като тази на Johnson & Johnson.

Очаква се медикаментът на Johnson & Johnson да бъде оторизиран на европейско ниво тази седмица, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон по телевизия France 2.