Администрацията на Байдън санкционира Русия за отравянето и ареста на Навални

Налагането на новите наказания беше коордирано с ЕС, който също се очаква днес да предприеме подобни мерки

19:00 | 2 март 2021
Обновен: 19:04 | 2 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрацията на Байдън обяви нови санкции срещу Русия в отговор на отравянето и лишаването от свобода на руския опозиционен лидер Алексей Навални, първата голяма стъпка на президента Джо Байдън за търсене на отговорност от Москва за нарушения на човешките права, съобщава Politico.

Американската разузнавателна общност стигна до заключение с висока увереност, че Навални е бил отровен миналата година със забранено химическо оръжие, наречено "Новичок", от руските служби за сигурност, заяви днес администрацията на САЩ. Навални беше хоспитализиран в Германия и впоследствие арестуван при завръщането си в Русия през януари.

Новите наказания бяха наложени от Министерството на финансите, Държавния департамент и Департамента по търговията, като включват: санкции срещу седем висши членове на руското правителство, разширяване на обхвата на санкциите съгласно Закона за контрол на химическото и биологическото оръжие и премахване на военните действия; нови ограничения за износ на артикули, които биха могли да бъдат използвани за производство на биологични и химически оръжия; и визови ограничения, допълниха държавните служители.

Налагането на новите санкции беше тясно координирано с Европейския съюз, който също днес ще предприеме допълнителни стъпки, за да накаже Русия заради присъдата на Навални. Миналата седмица ЕС постигна предварително споразумение за санкциониране на четирима руски държавни служители, но нагалането и координацията във вторник със САЩ бяха „демонстрация на трансатлантическо единство“, заяви едно от запознатите лица.

Днешният пакет с наказателни мерки е само първият, който администрацията на Байдън ще наложи срещу Русия в отговор на нейната злонамерена дейност, казаха служителите, като през следващите седмици ще бъдат обявени допълнителни мерки за мащабната кибератака от страна на руските правителствени агенции през миналата година. Администрацията също така планира да предприеме действия и на база данните от разузнавателните служби, че Русия е възложила парична награда за главите на американските войски в Афганистан, посочват запознати длъжностни лица.

„Още от първото си телефонно обаждане с президента Путин президентът Байдън заяви, че Съединените щати ще отговорят на редица дестабилизиращи действия от страна Русия“, заяви високопоставен служител от администрацията във вторник по време на пресконференция, предшестващата въвеждането на санкциите. 

Длъжностното лице заяви, че администрацията е поискала „нови или разсекретени оценки на разузнавателната общност в четири такива области и планира да отговори на всяка от тях през следващите седмици. Днес е първият отговор и предстоят още“.

Отравянето на Навални от руските сили за сигурност миналия август и лишаването му от свобода бяха счетени за достатъчно тревожни действия, за да предизвикат бърза реакция, без значение от стартирания през януари по-широк преглед на американско-руската политика, коментират пред Politico американски делегати

Кремъл отрече да е замесен в отравянето на Навални, но Държавният департамент публично приписа атаката на Федералната служба за сигурност на Русия през декември, а разузнавателната общност сега стигна до заключението с висока увереност, че ФСБ носи отговорност за неуспешното покушение. Навални беше арестуван в Москва през януари и осъден на близо три години затвор, предизвиквайки масови протести в Русия и осъждане от страна международната общност. 

„Никоя държава, камо ли постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, не трябва да участва или да оправдава подобни действия“, заяви един от американските служители във вторник, отбелязвайки, че опитът на Руската федерация да отрови Навални „следва тревожен модел на неедична злоупотреба с химическо оръжие от Русия". Той посочи опита за убийство на Сергей Скрипал, бивш руски военен офицер, служил като двоен агент за британските служби, и дъщеря му Юлия Скрипал, които бяха отровени с "Новичок" през март 2018 г. в Англия.

По това време САЩ наложиха санкции срещу Русия съгласно Закона за контрол на химическото и биологичното оръжие и премахване на военните действия, като сега разширяват обхвата на тези мерки след отравянето на Навални със същото смъртоносно вещество.

Във вторник Министерството на търговията добави 14 физически и юридически лица към черния си списък, за които е доказано, че са участвали  в "различни аспекти на производството на биологични и химически оръжия", каза един служител. Този ход ще ограничи сериозно износа на девет компании в Русия, три в Германия, една в Швейцария, както и отделен правителствен изследователски институт.