САЩ подготвят санкции срещу Русия заради Навални

Наказателните мерки се очаква да бъдат официално обявени по-късно днес

13:40 | 2 март 2021
Обновен: 14:02 | 2 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрацията на Байдън се готви да наложи санкции срещу Русия заради отравянето и лишаването от свобода на опозиционния лидер Алексей Навални, според трима служители на Конгреса, които притежават информация за предстоящите планове, предава Bloomberg.

Санкциите ще бъдат обявени още днес, посочиха длъжностни лица, като не предоставиха конкретни подробности. Мерките ще бъдат насочени срещу държавни, министерски и търговски отдели, уточнява едно от запознатите лица.

Мерките, ако бъдат предприети, ще бъдат първите сакнции, оторизирани от президента Джо Байдън срещу Русия, като ще зададат тон на отношенията с руския му колега Владимир Путин. Белият дом отказа да предостави коментар по въпроса в понеделник вечерта.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че американската политика на санкции „не постига целта си“. Сривът на рублата е най-мащабния сред останалите валути на развиващите се пазари във вторник, подложена на натиск, тъй като инвеститорите разпродадоха по-рискови активи и суровият петрол продължава да поевтинява за четвърти пореден ден.

Навални се завърна в Русия през януари, след като беше хоспитализиран в Германия след атака с химическо оръжие. Той бе задържан малко след кацането си на московското летище Шереметиево. Западните правителства и Навални обвиниха Кремъл за деянието. Русия отрича участие и продължава да настоява, че затворът на Навални е вътрешен въпрос.

Миналия месец Байдън призова Навални да бъде освободен, заявявайки, че „е бил преследван заради опитите си за разкриване на корупция по висшите етажи и трябва да бъде освободен незабавно и безусловно“.

Оттогава Навални беше осъден ефективно на две години и половина. Миналата седмица той бе преместен в известния наказателен лагер във Владимирска област на около 100 километра източно от руската столица.

В понеделник европейските делегати одобриха санкции срещу четирима висши руски служители на реда заради задържането на Навални, посочват трима запознати с решението. Очаква се мерките да бъдат официално приети от 27-те по-късно тази седмица, сподели едно от запознатите лица

По време на първия си разговор с руския лидер, в края на януари, Байдън заяви, че ще „даде да се разбере на президента Путин по начин, много различен от неговия предшественик, че дните, в които САЩ обръщаха гръб на руските агресивни действия като намесата в изборите, кибератаките и използването на химически оръжия свършиха“.

Байдън окачестви присъдата на Навални като „политически мотивирана“. Неговата администрация също насочва мерника си към Москва заради подозренията на американските разузнавателни агенции за ролята на Руската федерация в кибератаката срещу SolarWinds.