САЩ: Мохамед бин Салман е разпоредил убийството на Джамал Хашоги

Докладът на ЦРУ уличава пряко саудитския принц в убийството на журналиста от Washington Post през октомври 2018 г. в Истанбул

21:43 | 26 февруари 2021
Обновен: 22:36 | 26 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е разпоредил убийството на журналиста от Washington Post Джамал Хашоги, според доклад на американското разузнаване, публикуван в петък, предава Bloomberg

„По наша преценка престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман е одобрил операция в Истанбул, Турция, за залавяне или убиване на саудитския журналист Джамал Хашоги“, гласи докладът.

Докладът се основава на класифицирани сведения от ЦРУ и други агенции след убийството на Хашоги през октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Решението за публикуване на доклада, съставен от Службата на директора на националното разузнаване, което беше спряно при президента Доналд Тръмп, отразява решимостта на администрацията на Байдън да калибрира отношенията със Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, във връзка с човешките права.

Принц Мохамед отрече участие в покушението, като същевременно заяви, че приема символична отговорност като фактически владетел на страната. Саудитските власти заявиха, че убийството е извършено от агенти-измамници, които впоследствие са били преследвани.

Въпреки че декласифицираната версия на доклада от четири страници не разкрива американските разузнавателни методи, използвани за достигане до заключението, той гласи, че екипът, който е убил Хашоги, включва седем представители на „елитните служби по персонална защита“ на престолонаследника, които не биха предприели действия без неговото одобрение.

"Престолонаследникът считаше Хашоги като заплаха за кралството и подкрепил използването на насилствени мерки, ако е необходимо, за да го заглуши", гласи доклада. 

"Въпреки че саудитските власти предварително са планирали неуточнена операция срещу Хашоги, ние не знаем колко по-рано във времето те са решили да му навредят."

В доклада се казва, че заключението е "до голяма степен аргументирано“ за 21-те души, които са участвали в убийството от името на принца.

Преди публикуването на доклада президентът Джо Байдън проведе разговор в четвъртък с краля на Саудитска Арабия Салман. Байдън е обсъдил регионалната сигурност и подновените усилия на САЩ и ООН за прекратяване на войната в Йемен. Той също така „потвърди значението, което САЩ отдават на универсалните права на човека и върховенството на закона“, гласи изявление на Белия дом.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс посочи пред репортери в четвъртък, че САЩ търсят други начини да накажат извършителите на убийството на Хашоги. Сред вариантите може да бъде намаляване на продажбите на оръжие за Саудитска Арабия и налагане на санкции, сподели Прайс, без да предоставя подробности.

„Очаквам, че скоро ще можем да говорим за стъпки по насърчаване на прозрачността по това ужасяващо престъпление“, коментира Прайс пред репортери във Вашингтон.

Саудитските власти не отговориха незабавно на искане за коментар във връзка с решението на Байдън да публикува доклада или по отношение на потенциалните американски санкции срещу един от най-близките и най-важни съюзници на САЩ в Близкия изток. Саудитска Арабия, която доминира географски в арабския регион на Персийския залив, е най-голямата политическа и икономическа сила в региона

Търговията със стоки и услуги между САЩ и Саудитска Арабия възлиза на почти 39 млрд. долара през 2019 г., като американският износ възлиза на около 24 млрд. долара, а вносът достига близо 15 млрд. долара, според данните на правителството на САЩ. Това превърна Саудитска Арабия в 27-ия най-голям търговски партньор на САЩ, но един от най-големите клиенти на американската оръжейна индустрия.

Решението за публикуване на доклада отразява връщането на Байдън към рутинните дипломатически канали и традиционния натиск на САЩ по спазването на правата на човека, без значение дали заплахата за тяхното погазване идва от съюзници.

Тръмп постави Саудитска Арабия в центъра на стратегията си за Близкия изток, тъй като там беше първата му чуждестранна визита като президент. По-късно той се отказа от ядрената сделка от 2015 г. с общия враг Иран и отново наложи санкции на Техеран.

Тръмп отхвърли притесненията на международната общност относно убийството на Хашоги и участието на принца  - „Може би го е направил, а може би не“, каза Тръмп, позовавайки се на икономическите ползи от продажбата на оръжие на саудитците. Неговият държавен секретар Майкъл Помпео заяви, че САЩ не разполага с „никакви преки доказателства“, свързващи принца с убийството, докато зетят на Тръмп Джаред Къшнър поддържа тесни професионални отношения с Мохамед бин Салман.

За разлика от него през първите няколко дни на мандата си Байдън замрази големи продажби на оръжия за кралството и обяви прекратяване на американската подкрепа за нападателни действия в Йемен. Сред основните външнополитически цели на Байдън е прекратяването ръководената от Саудитска Арабия офанзива в Йемен, която допринесе за най-тежката хуманитарна криза в света.

Американският държавен глава също така омаловажи отношенията си с принц Мохамед, който ръководи ежедневните дела на кралството и обикновено поддържа директна връзка с чуждестранни лидери. Вместо това Байдън се обади на баща му крал Салман.

Байдън обаче ще трябва да се ориентира внимателно в отношенията си със Саудитска Арабия, тъй като се опитва да се ангажира отново с Иран и да убеди Ислямската република да продължи да спазва задълженията си по ядреното споразумение. Сигнализирайки, че по-строгият режим към Саудитска Арабия не означава либерална политика към Иран, администрацията на Байдън разпореди през нощта въздушни удари по подкрепяните от Иран военни наемници в Сирия, които обвинява за ракетни атаки срещу американските сили в съседен Ирак.

През последните дни саудитските вестници и политически коментатори подчертаха близките отношения на кралството със САЩ. Абдула Ал Тайер, бивш саудитски държавен служител, заяви миналата седмица в Twitter, че всеки опит за „прицелване“ в краля или престолонаследника е насочен към „нацията и нейните граждани“.