Huawei планира производство на електрически превозни средства

Компанията води преговори с Chongqing Changan Automobile

12:10 | 26 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Huawei Technologies планира да произвежда електрически автомобили под собствената си марка, съобщава Bloomberg. Китайският технологичен гигант може да пусне на пазара някои модели още през тази година.

Huawei води преговори с Chongqing Changan Automobile и други производители на автомобили, чиито заводи се надява да използва за производство на собствените си електромобили.

Въпреки новините говорител на Huawei отрече плановете на компанията да проектира електромобили или да произвежда автомобили с марка Huawei. Представителят на компанията заяви пред Bloomberg News, че стратегията на Huawei за автомобилния сектор остава непроменена.

Най-големият производител на смартфони в света Huawei, се бори да продължи да разраства бизнеса си с потребителска електроника, след като санкциите на бившия американски президент Доналд Тръмп спряха доставките на жизненоважни полупроводници и други компоненти.

Милиардерът основател на технологичния гигант Рен Женфей обеща да продължи да произвежда смартфони, дори след като компанията продаде своята бюджетна марка Honor в края на миналата година.

Телекомуникационният гигант води преговори с BluePark New Energy Technology на BAIC Group относно производството на превозните средства. Още преди това Huawei разработи технологии за електромобили, включително автомобилни софтуерни системи, сензори и 5G комуникационен хардуер, като и има партньорства с производители на автомобили като General Motors и SAIC Motor Corp.

Китайските технологични компании са сред едни от най-новите участници на все по-пренаселения пазар на електрически превозни средства.

Интернет компанията Baidu обяви през януари, че се обединява с Zhejiang Geely Holding Group за производство на интелигентни електрически превозни средства. Xiaomi, най-яростният вътрешен съперник на Huawei в областта на потребителската електроника, заяви, че следи развитието в индустрията, въпреки че не е инициирала официални проекти.

Най-много погледи обаче са насочени към Apple, след като през последните седмици се появяват редица новини за потенциалните му партньори в бъдещото начинание за производството на електромобили. Въпреки това според Bloomberg News може да мине поне половин десетилетие преди най-голямата технологична компания в света да пусне първата си самоуправляваща се електрическа кола.