Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Компанията Honor представи първия си смартфон 

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 22.01.2021

10:40 | 22 януари 2021
Обновен: 12:50 | 22 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Honor представи първия си смартфон след раздялата си с китайския гигант Huawei. Oсвен това китайският производител на бюджетни смартфони Honor е сключил партньорство с големи доставчици като Intel и Qualcomm, след като миналата година беше продаден от компанията си майка Huawei Technologies.  Това заяви Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Новият смартфон на Honor – V40, разполага с 6,72-инчов дисплей и ще се предлага в три цвята – сребърно, черно и розово злато. Освен това телефонът работи с 5G чип от тайванската MediaTek – компанията, която стана най-големият доставчик на чипове за смартфони в Китай през 2020 г.“, поясни гостът. 

„Началната цена на V40 е 556 долара за модел със 128 GB вградена памет, но има и малко по-скъпа версия с 256 GB. Устройството ще бъде пуснато в Китай и още не е ясно дали са предвидени продажби в чужбина.“

„По думите на главният изпълнителен директор на компанията, докато беше част от Huawei, Honor се фокусираше върху бюджетни смартфони, но сега целта ѝ е да се насочи към средния и високия клас, като направи и експанзия зад граница, допълва изпълнителният директор. Освен това компанията ще атакува и пазара на интернет на нещата, т.е. ще произвежда свързани умни устройства, контролирани през смартфон“, коментира Кирилова.

„През третото тримесечие на миналата година Honor е продала 13,3 млн. телефона, което възлиза на малко над една четвърт от общите продажби на Huawei.“

„Близо 8000-те служители на Honor са се прехвърлили от офисите на Huawei в нова централа, която също е разположена в южния град Шънджън, като около 50% от тях се занимават с развойна дейност“, допълни редакторът.

Тя каза още, че затягането на рестрикциите от САЩ ограничи достъпа на Huawei до по-модерни чипове, направени с американска технология, а от това пострада бизнесът със смартфони на компанията.

Целия коментар вижте във видео материала.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.