JPMorgan: Инвеститорите могат да запазят 1% от портфейлите си за биткойн

Волатилността на портфейлите от акции обикновено може да бъде намалена чрез добавяне на някакво количество дигитални активи

19:00 | 25 февруари 2021
Обновен: 19:01 | 25 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

JPMorgan Chase & Co. е последната банка на Wall Street, която заговори за идеята инвеститорите да използват биткойн като начин за диверсификация на портфолиото си.

Наскоро стратезите на JPMorgan обявиха криптовалутата за начин за предпазване от значителни колебания в традиционните класове активи като акции, облигации и суровини. Вместо големи залози за биткойн обаче те препоръчват относително малка експозиция, която няма да причини голям удар, ако цената на токена спадне значително.

„В портфейл с множество активи инвеститорите вероятно могат да добавят до 1% експозиция към криптовалути, за да постигнат някакво повишаване на ефективността в общата възвръщаемост на портфейла, коригирана спрямо риска“, пишат стратезите Джойс Чанг и Ейми Хо в бележка от сряда, цитирани от Bloomberg.

Цената на биткойн се е увеличила петкратно през последната година, след като известни инвеститори като Пол Тудор Джоунс, Стан Дракенмилер и Илон Мъск инвестираха в криптовалутата. През януари токена се е радвал на 106 милиона потребители спрямо 92 милиона през предходния месец, показват данни на Crypto.com.

Биткойн е

Биткойн е увеличил стойността си повече от пет пъти през последната година, надминавайки представянето на акциите. Графика: Bloomberg

Криптовалутите може да са сравнително нови и волатилни, но тъй като нямат връзка  с други активи може да са в състояние да осигурят добър хедж. Бившите икономисти на Федералния резерв Роберто Перли и Бенсън Дърам от Cornerstone Macro LLC проведоха изчисления и установиха, че волатилността на портфейлите от акции обикновено може да бъде намалена чрез добавяне на някакво количество цифрови активи.

„Благодарение на ненаситния натиск от страна на купувачите от борсово търгувани фондове, затворени фондове и големи публични корпорации, добавящи биткойн към своите позиции, търсенето значително надхвърля предлагането“, каза Анабел Хуанг, партньор в Amber Group.

Ако всички корпорации вложат 10% от парите си в биткойн, това ще добави 200 000 долара към цената на символа, заяви в скорошно интервю Кати Ууд от Аrk Investment Management's

JPMorgan заяви, че цифровите монети обаче имат граници на полезността си.

„Криптовалутите са инвестиционни средства, а не валути. Така че, когато искате да хеджирате макросъбитие с валута, препоръчваме хеджиране с валути като йената или щатския долар“, казаха стратезите.