Основателят на Spotify инвестира в стартъп за „зелена“ стомана

H2 Green Steel планира да построи най-големия водороден електролизатор в света за производство на сплавен материал до 2024 г.

16:50 | 23 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Стартъп за екологично чисто производство на стомана, който планира да построи завод в Северна Швеция, привлече нови инвеститори, включително и основателя на Spotify Technology SA, Даниел Ек, само месеци след като той инвестира в производител на батерии в родината си.

Предприятието, наречено H2 Green Steel, планира да построи най-големия водороден електролизатор в света за производство на сплавен материал до 2024 г. Други инвеститори в проекта, ръководен от Vargas Holding AB, са Кристина Стенбек, бивш председател на Kinnevik AB, производителят на камиони Scania AB и германската компания Bilstein, предава Bloomberg.

Стоманената промишленост представлява 7% от общите емисии на въглерод в света и е от решаващо значение в борбата срещу изменението на климата. В нея обаче все още остават огромни бариери, тъй като новите технологии с високи оперативни разходи понастоящем не могат да се конкурират с по-евтините въглеродно-интензивни методи.

„Това е индустрия, обременена с голям въглероден отпечатък“, каза Карл-Ерик Лагеркранц, главен изпълнителен директор на Vargas.

Основателят на

Основателят на Spotify Technology SA Даниел Ек. Снимка: Bloomberg

Vargas също е един от инвеститорите в Northvolt AB, производител на батерии. През септември компанията заяви, че Eк, както и Стенбек, са се присъединили към настоящите акционери, включително Goldman Sachs Group и Volkswagen AG и са допринесли с 600 милиона долара за капитала й.

През септември Ек обеща да инвестира 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) от личните си активи в европейски стартиращи компании.

H2GS се нуждае от 2,5 милиарда евро (3 милиарда долара) финансиране за първия етап на проекта, което ще бъде събрано чрез комбинация от продажба на акции и зелени облигации, обвързани с конкретната дейност. Morgan Stanley, Societe Generale SA и KfW IPEX-Bank действат като финансови съветници на компанията.

Заводът ще започне производство до 2024 г. и ще има капацитет от 5 милиона тона стомана до края на това десетилетие. За да произведе материала, компанията ще използва 60% скрап и 40% желязна руда в началото, казаха ръководителите й на пресконференция.

Много компании се стремят към „зелената“ стомана, въпреки че технологиите, необходими за нейното производство, са ограничени до пилотни проекти, способни да произвеждат малки количества от сплавта. Китайският държавен стоманен гигант Baowu беше последният голям производител, който си постави за цел нетни нулеви емисии до 2050 г., като се присъедини към ArcelorMittal SA и Thyssenkrupp AG.

Електролизаторът, използван за производство на зелен водород, ще бъде 40-50 пъти по-голям от съществуващите днес, каза Мария Персон-Гулда, главен технологичен директор на компанията. Това ще изисква огромно количество възобновяема енергия, а районът около завода има изобилие както от водна, така и от вятърна енергия.

До 2026 г. централата ще консумира 15 тераватчаса, или 11% от общото потребление на енергия в Швеция през миналата година. Компанията очаква още по-голяма мощност да бъде достъпна, когато Финландия стартира своя ядрен реактор Olkiluoto-3 и стане износител вместо вносител.