Фед: Монетарната политика ще продължава да осигурява мощна подкрепа на икономиката

Централните банкери сигнализираха, че ще задържат лихвените проценти близки до нулата поне до 2023 г,

20:31 | 19 февруари 2021
Обновен: 21:33 | 19 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Действията на Федералния резерв ще продължават да подкрепят американската икономика в борбата ѝ с коронавирусната пандемия, заяви централната банка в петък, цитирана от Bloomberg.

“Монетарната политика ще продължава да осигурява мощна подкрепа на икономиката, докато възстановяването не е пълно”, посочват от Фед. Докладът беше публикуван на уебсайта на институцията, преди изслушването на гуверньора ѝ Джером Пауъл пред Банковата комисия на Сената във вторник.

Централните банкери на Фед сигнализираха, че ще задържат лихвените проценти близки до нулата поне до 2023 г., като миналия месец потвърдиха, че ще продължат да изкупуват облигации с месечен темп от 120 милиарда долара, докато “значителен бъдещ прогрес” не бъде отчетен по отношение на заетостта и инфлацията.

Фед посочва, че данните показват ръст на заетостта в началото на февруари в тежко ударените от пандемията хотелиерски и развлекателен сектор. Въпреки това други данни отчитат, че разходите за услуги остават ограничени.

От централната банка отбелязват, че загубите на работни места в рамките на пандемията са разпределени непропорционално и засягат тежко служителите с ниски доходи, тези без колежанско образование, цветнокожите и майките.

Американците са успели да спестяват дори по време на кризата, увеличавайки общото ниво на спестяванията с над 13% през четвъртото тримесечие на 2020 г. - почти двойно на нивото от предишната година, насърчени от правителствените стимули. Централните банкери обаче отбелязват, че това високо ниво не показва пълната картина.

Спестяванията и

Спестяванията и безработицата в САЩ остават увеличени на фона на пандемията. Графика: Bloomberg 

“Тези съвкупни данни прикриват важни различия сред домакинствата, като много от тях, които са с ниски доходи, особено при тези, чиито доходи се понижават в резултат на пандемията и рецесията, изпитват трудности”, посочват от Фед.