Най-големите губещи в Nikkei през 2020 г. са печеливши през 2021 г.

Акциите на Konica Minolta поскъпват с 47% през тази година, след като цените им се понижиха с 45% през 2020 г.

09:30 | 18 февруари 2021
Обновен: 09:33 | 18 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Въпреки че електромобилите и криптовалутите все още са водещи теми, индексът Nikkei 225 Stock Average в Япония се връща към най-високите си стойности от ерата на дотком балона, подкрепен от поскъпването на книжата на компаниите, разчитащи на делеч по-стари технологии, като производството на часовници и копирни машини, пише Bloomberg.

Най-силно представящата се компания в показателя до момента през 2021 г. е производителят на офис оборудване Konica Minolta, чийто акции поскъпват с 47%. Миналата година книжата на компанията бяха сред най-слабо представящите се в индекса, като цената им се понижи с 45% на фона на преминаването към работа от дома.

Подобен обрат от дъното до лидерското място сред топ десетте компании към момента има при Nikon и Citizen Watch.

Цените на

Цените на акциите на Konica Minolta преустановиха миналогодишните загуби със скорошни резки ръстове. Графика: Bloomberg 

“Имената на най-недолюбваните компании ии тези, свързани с нормализацията в Япония, са сред тези, които набират най-много инерция сега”, заяви Тим Морс, директор в Asymmetric Advisors. Акциите на много “стари японски” компании поевтиняха до историческо дъно, въпреки че би трябвало печалбите им да се възстановят след пандемията, посочва той.

Заедно с технологичните компании от ерата преди интернет, акциите на енергийните дружества също поскъпват. Цените на книжата на Inpex се повишават с 42% през тази година, класирайки компанията на пето място сред най-силно представящите се в Nikkei, след като през миналата година акциите ѝ поевтиняха с 51%.

Глобалния фокус върху икономическото възстановяване и цикличните акции не значи, че имената от модерния свят не са предпочитани. Манията около криптовалутите повиши цените на книжата на Monex Group с над 150% през 2021 г., нареждайки компанията на второ място в по-широкия измерител Topix. Трендът също така доведе до от 200% в цените на най-добре представящите се акции в индекса Tokyo Stock Exchange Second Section (Remixpoint) и Jasdaq (Caica).