Има риск от прекъсване в производството на германски автомобили

Напрежението расте и заради глобалния проблем с недостига на чипове

13:45 | 15 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ограниченията за пътуване между Германия и Чехия рискуват да прекъснат веригите за доставка, а това може да предизвика спиране на производството в автомобилния сектор, предупреждава германската асоциация на производителите на автомобили VDA, цитирана от Bloomberg.

От неделя само германски граждани и жители на страната имат право да влизат в Германия от Чешката република и австрийския регион Тирол –  зони, в които са открити по-бързо разпространяващите се нови щамове на Covid-19.

BMW AG и Volkswagen AG имат заводи в Бавария и Саксония, които зависят от автомобилни части, особено от Чехия. Страната изнася около една трета от своите превозни средства и компоненти за Германия.

Ограниченията за влизане в страната и забавянията могат да нарушат веригите за доставка. Това може да доведе до спиране на автомобилното производство за няколко часа. Освен това някои от заводите, включително тази на BMW в Динголфинг, която е най-голямата в Европа, използват работници, които живеят в Чехия.

Предупреждение

Германия е в състояние на повишена готовност за по-инфекциозните щамове. Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че агресивните мутации рано или късно ще вземат надмощие в страната, заплашвайки да унищожат постигнатия напредък в ограничаването на пандемията.

Заводите на BMW работят нормално от понеделник сутринта и разполагат с достатъчно части, успокои говорител на компанията, който обаче отказа да коментира дали компанията очаква недостиг или временно прекъсване на работата по-късно тази седмица.

VW заяви, че в момента не изпитва производствени проблеми поради граничния контрол.

BMW също така има заводи в Регенсбург и Вакерсдорф, които се намират близо до чешката граница, като произвежда и двигатели в Щайр, Австрия. И BMW, и VW произвеждат автомобили в Лайпциг, а VW произвежда електрическия хечбек ID.3 в Цвикау.

„Наблюдаваме внимателно ситуацията и се надяваме, че частите могат да се транспортират безпроблемно през границата“, каза говорител на VDA.

Недостиг на чипове

Ограниченията във веригата за доставки могат да донест и ново главоболие на германските производители на автомобили, които вече се борят с глобален недостиг на чипове. Заради проблемът например Ford Motor Co. и VW вече са ограничили работата си в германските заводи.

"Има изключения при граничния контрол, включително за здравеопазването, логистиката и сезонните работници във фермите", заяви в понеделник министърът на вътрешните работи Щефан Майер. По думите му се обсъждат и изключения за компании, които разчитат на служители от Тирол или Чехия.