ЕС започва работа по санкциите срещу Русия заради затварянето на Навални

Всяко решение за прилагане на нови санкции ще изисква единодушие от държавите членки

16:57 | 11 февруари 2021
Обновен: 17:24 | 11 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз работи по предложение за налагане на санкции на Русия заради лишаването от свобода на опозиционния лидер Алексей Навални, който претърпя почти фаталнo отравяне през август, за което той и западните правителства обвиниха руските разузнавателни служби, пише Bloomberg.

Посланиците на ЕС обсъдиха наказателните мерки на среща в сряда, според двама дипломати, запознати с дискусията. Никоя държава членка не е възразила срещу предложението за санкции.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано отказа да коментира проведените дискусии, но добави, че „продължава работата“ по възможни действия. Представителят на ЕС за външната политика Жозел Борел заяви във вторник, че следващите стъпки на ЕС могат да включват санкции и че той ще „представи конкретни предложения“.

Дискусията за санкциите идва, след като Борел се сблъска със силна критика заради пътуването си до Москва миналата седмица, когато руският външен министър Сергей Лавров използва съвместна пресконференция, за да разкритикува ЕС, като го определи като „ненадежден партньор“. По време на срещата Русия изгони дипломати от Полша, Германия и Швеция заради „участието им“ в протести в подкрепа на Навални.

След завръщането си от Москва Борел каза, че „Европа и Русия се отдалечават една от друга“.

На срещата в сряда поне 10 посланици изразиха разочарованието си от това как е протекла визитата на Борел, като повечето правителства изтъкнаха необходимостта от нови конкретни действия, включително санкции.

Външните министри на ЕС могат да вземат първите решения за ограничителни мерки, когато се срещнат на 22 февруари, а 27-те лидери на ЕС ще обсъждат отношенията с Русия следващия месец. Всяко решение за прилагане на нови санкции ще изисква единодушие.

Съюзник на Навални призова ЕС да прояви „политическа воля“, докато преценява наказателните мерки. „Не е необходимо ЕС да събира правни доказателства, които могат да бъдат защитени в съда - санкциите са политическо решение“, заяви Владимир Ашурков, който участва във видеоразговор в понеделник с представители на 27-те държави от ЕС, Великобритания и САЩ. „Ако не сега, тогава кога?“,  попита той.

Рублата поевтинява в началото на тази година заради опасенията от нови санкции, но през последните две седмици валутата започва да се възстановява.

44-годишният Навални бе арестуван на 17 януари при завръщането си след лечение в Германия поради предполагаемото отравяне през август, за което той обвинява Кремъл. След като бе арестуван Навални отвърна на удара, като разпространи данни от разследване за огромен недвижим имот, използван според него от президента Владимир Путин, чието изграждане на брега на Черно море струвало над един милиард евро. Oбширният материал e съпроводен с над двучасово видео, което е гледано над 100 милиона пъти в YouTube. Кремъл отрича твърденията.

На 2 февруари московски съд замени условната присъда на Алексей Навални с ефективна. Опозиционният лидер трябва да прекара 2 години и 8 месеца зад решетките. Затворът му предизвика най-големите протести в страната срещу Путин от години, по време на които бяха задържани 11 000 души.

На срещата на посланиците на ЕС няколко правителства, включително Германия и Франция, изразиха разочарованието си от поведението и действията на Русия, но страната многократно отхвърля призивите на ЕС и САЩ да освободи руския опозиционер.