Toyota изпревари конкурентите си и повиши перспективите си за печалба през 2021 г.

Компанията планира да произведе безпрецедентните 9,2 милиона автомобила в световен мащаб през тази година

13:44 | 10 февруари 2021
Обновен: 14:03 | 10 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Toyota Motor Corp., която реализира най-много продажби на автомобили в света през 2020 г., повиши перспективите си за печалба с над 50% на фона на започналото възстановяване в глобалното търсене, съобщава Bloomberg.  

Toyota прогнозира оперативна печалба от 2 трилиона йени (19 милиарда долара) за фискалната година до март спрямо 1,3 трилиона йени през ноември. Средните очаквания на анализатори са за печалба в размер на 1,5 трилиона йени. За тримесечието от октомври до декември Toyota отчете 988 милиарда йени печалба, като лесно задмина предварителните прогнози от 571 милиарда йени.

Подобрената прогноза подчертава нарастващата увереност на Toyota, че компанията може постоянно да привлича купувачи и да произвежда превозни средства, дори докато индустрията се опитва да се справи с по-слабата икономика и с глобалния недостиг на чипове, който пречи на производството.

„Ако разделя автомобилната индустрия на победители и губещи, очевидно Toyota печели“, каза анализаторът от Bloomberg Intelligence Тацуо Йошида. Според него способността на компанията да продължава да пуска автомобили на основните пазари, включително популярният кросоувър SUV RAV4, е ключова за нея.

„Toyota обикновено се занимава с научноизследователска и развойна дейност и разработка на продукти, поради което компанията процъфтява дори във времена като тези“, допълва анализаторът.

Toyota

Акциите на Toyota се повишиха с 3,2% по време на сесията в Токио в сряда, достигайки най-високата си стойност от 2015 г. насам. В крайна сметка обаче кножата приключиха търговията с ръст от 1.2%. Графика: Bloomberg

Във вторник Nissan Motor прогнозира по-малка загуба за финансовата година от очакваната. 

Honda Motor Co. също отчете оперативна печалба за тримесечието и повиши перспективите си за финансовата година с около 24%.

Въпреки че прекъсването на работата на заводите и затварянето на шоурумовете през пролетта доведе до спад на глобалните продажби на Toyota с 21% през първата половина на миналата година, продажбите се стабилизираха през септември и до декември нарастват с 10% на годишна база. Приходите за последното тримесечие се повишават с 8% до 8,2 трилиона йени в сравнение със средната прогноза на анализаторите за 7,6 трилиона йени.

"Оперативната печалба на компанията се увеличава във всички региони за тримесечието, като продажбите в Китай и САЩ са подсилени от пускането на нови автомобили", заяви на брифинг главният финансов директор на Toyota Кента Кон.

„Toyota успя да се възстанови и да увеличи производството веднага щом глобалното търсене на автомобили се възстанови“, каза Такеши Мияо, анализатор в консултантската компания Carnorama в Токио. „Това ѝ помогна да се открои от други производители на автомобили като Nissan, които по-бавно увеличаваха производството след първоначалната вълна от Covid-19“, допълва той.

За цялата 2021 г. Toyota прогнозира приходи от продажби в размер на 26,5 трилиона йени, което изцяло е в съответствие с прогнозите на анализаторите за 26,3 трилиона йени.

Всеки месец от август насам Toyota произвежда рекорден брой превозни средства. През 2021 г. компанията планира да произведе безпрецедентните 9,2 милиона автомобила в световен мащаб, което е с 2% повече от 2019 г.