Замърсяването с изкопаеми горива убива два пъти повече хора, отколкото се предполагаше

Според ново проучване финните части, отделяни при изгарянето на изкопаеми горива, са причината за 8 милиона смъртни случаи годишно

12:09 | 9 февруари 2021
Обновен: 14:07 | 9 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Усилията за забавяне на глобалното затопляне се фокусират върху бъдещите вреди от продължаващо изгаряне на изкопаеми горива, но ново изследване, публикувано във втотник, показва, че смъртоносните последици от замърсяването на въздуха причиняват много повече смъртни случаи, отколкото се предполагаше, съобщава Bloomberg.

Само изкопаемите горива са отговорни за над осем милиона преждевременни смъртни случаи годишно, твърди изследването на екип от американски и британски учени, публикувано в Environmental Research. Това е двойно повече от предишната оценка на смъртността от замърсяване с фини частици и три пъти повече от общия брой на загубили битката с ХИВ, туберкулоза и малария през 2018 г.

Въпреки че качеството на въздуха се е подобрило в много страни, особено в по-богатите, констатациите на учените показват, че дори при по-ниски концентрации замърсяването, причинено от изкопаеми горива, е по-смъртоносно, отколкото се смяташе. В САЩ например изследователите установяват, че 350 000 преждевременни смъртни случаи годишно се дължат на замърсяването с фини частици, отделяни от изгарянето на изкопаеми горива в сравнение с предишни оценки от около 100 000 до 150 000 починали. Това означава, че дори най-успешните институции и предприемачи, борещи се със замърсяването на въздуха, трябва да свършат повече работа - особено в бедните и исторически необлагодетелствани райони, където замърсяването е още по-концентрирано.

Новото проучване надгражда предишните методи по няколко начина. Голяма част от предишните научни трудове - включително минали издания на влиятелното изследване Global Burden of Disease - разчитаха на еквиваленти, извлечени от проучванията на тютюнопушенето. Сега обаче има достатъчно данни за реалното въздействие на PM₂.₂ върху здравето. Това е най-смъртоносният вид финна частици във въздуха, по-малка от 2,5 микрометъра, и новите данни за нея позволяват на изследователите да прецизират своите открития.

Учените са направили и други методологични подобрения, включително чрез установяване на по-тясна връзка между нивата на замърсяване на въздуха и ефекта им в различни региони на базата на цялостно глобално проучване. Подобрен модел на това как въздушното замърсяване всъщност се разпространява предоставя на учените по-голяма увереност в техния изчисления

Резултатите подчертават факт, отсъстващ от много обществени дебати и дискусии относно изменението на климата. Докато борбата за спиране на замърсяването с парникови газове чрез ограничаване на използването на изкопаеми горива е повсеместна политическа инициатива за подобряване на бъдещето, също така е вярно, че в момента изкопаемите горива отнемат живота на милиона хора. По този начин Аарон Бърнстейн, изпълняващ длъжността директор на Chan School of Public Health към Harvard, оценява новото изследване.

„Аз съм педиатър“, коментира Бърнстейн, който е запознат с новото проучване, но не участва в него. „Когато се грижа за дете, което се бори да диша заради мръсния въздух, родителят на това дете сигурно е загрижен за света, в който детето им ще израстне и ще живее, когато на 40, 50, 80 години. Но уверявам ви,  родителите се притесняват много повече, че сега детето диша затруднено", споделя Бърнстейн.