Хедж фонд спечели 700 млн. долара от търговията с акции на GameStop

Senvest Management се фокусира върху дисциплината на закупуване на евтини акции, които се очаква да донесат добра възвръщаемост

08:35 | 4 февруари 2021
Обновен: 08:41 | 4 февруари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индивидуалните инвеститори не бяха единствените, които спечелиха много пари от ралито с акции на компанията GameStop. 

Ричард Машаал и Брайън Гоник започнаха да купуват акции на GameStop през септември. Те обаче не са трейдъри от Reddit или потребители на Discord. Те са мениджъри на хедж фонда Senvest Management LLC в Ню Йорк. И когато акциите на компанията поскъпнаха от по-малко от 10 долара до над 400 долара, те направиха печалба от близо 700 млн. долара, пише The Wall Street Journal. Това е една от най-големите печалби, реализирани от борсовата мания през януари.

Като причина за рязкото поскъпване на акциите на GameStop се определя триумфа на аматьорите над професионалистите. Което е вярно до известна степен. Но това беше и търговия, която изправи професионалисти срещу други професионалисти.

Интересът на Senvest към търговеца на видеоигри беше предизвикан от презентация на новия изпълнителен директор на GameStop на потребителска инвестиционна конференция през януари 2020 г.

По това време повечето анализатори от Wall Street бяха оценили търговеца на видеоигри на „задръжте“ или „продайте“. Много са били и залозите на късо.

Въпреки това Senvest Management до края на октомври вече притежава 5% от компанията, купувайки повечето акции за под 10 долара.

Мениджърите от хедж фонда смятаха, че ако GameStop успее да издържи до излизането на следващото поколение конзоли за видеоигри и засили търсенето на игри и аксесоари, то това ще повиши стойността на компанията.

Понастоящем GameStop е най-печелившата инвестиция на Senvest и то за най-кратко време. 

Senvest инвестира в 25 до 30 компании наведнъж. Двамата мениджъри на фонда се фокусират върху дисциплината на закупуване на евтини акции, които според тях в крайна сметка ще донесат добра възвръщаемост. В края на януари хедж фондът излиза от позицията си и съобщава новината на клиентите си.

Въпреки избледняването на ралито тази седмица, от Senvest казват, че историята на GameStop ще промени една част от начина им на работа, като ще започнат да обръщат по-голямо внимание на това дали отделни инвеститори обсъждат акции в интернет преди да заложат срещу или на отделна компания.