Адвокатите на Тръмп: Импийчмънтът е неконституционен и трябва да бъде отхвърлен

Сенатът няма конституционни правомощия да провежда процес за импийчмънт, когато Тръмп вече не заема длъжността, категорични са адвокатите

21:41 | 2 февруари 2021
Обновен: 21:42 | 2 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Импийчмънтът на Доналд Тръмп заради думите и действията му преди щурма на Капитолия, е неконституционен и трябва да бъде отхвърлен. Така се аргументираха се адвокатите на бившия президент във вторник преди процеса му в Сената, съобщава Bloomberg.

Речта на Тръмп от 6 януари, преди негови поддръжници да нападнат Капитолия, е защитена от Първата поправка, заявиха адвокатите на Тръмп Дейвид Шон и Брус Л. Кастър-младши. Сенатът няма конституционни правомощия да провежда процес за импийчмънт сега, когато той е вече не заема длъжността, категорични са адвокатите.

„Отрича се президентът Тръмп да е подбуждал тълпата към деструктивно поведение“, казват още те. „Отрича се, че фразата „ако не се бориш, няма да имаш вече държава“ е имала нещо общо със ситуацията в Капитолия, тъй като очевидно става дума за необходимостта да се бориш за сигурността на изборния процес по принцип, както се вижда от записа на речта“, се посочва още от адвокатите на бившия президент.

Процесът срещу Тръмп се основава на обвинения, че той е подтикнал поддръжниците си да щурмуват сградата на Конгреса, по време на заседание за утвърждаване на изборната победа на Джо Байдън. Така наречените импийчмънт мениджъри, които трябва да представят случая срещу Доналд Тръмп на процеса в Сената, обвиниха бившия държавен глава в „предателство с исторически размери“.

Мениджърите разкриха аргументите си срещу бившия лидер една седмица преди да започне процесът в Сената. По думите им Доналд Тръмп е нарушил положената клетва с насърчаването на протестиращи да извършат щурма.

Законодателите от Демократическата партия, които ще действат като мениджъри на импийчмънта, са ръководени от конгресмена Джейми Раскин. Те предупреждават, че ако Тръмп не бъде признат за виновен, бъдещи лидери ще се опитат да задържат властта с всички възможни средства и това означава, че „няма граница, която президентът на САЩ да не може да прекрачи“. 

Процесът срещу бившият президент за втория импийчмънт трябва да започне следващата седмица. Доналд Тръмп ще бъде първият президент в историята на САЩ, който два пъти е бил подложен на процедурата за отстраняване от власт и ще бъде първият, на който това се случва след напускане на поста.