Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Действията на Доналд Тръмп няма да останат безнаказани

Маргарита Асенова, старши сътрудник в The Jamestown Foundation, базиран във Вашингтон институт за изследвания и анализи, Бизнес старт, 08.01.2021

11:06 | 8 януари 2021
Обновен: 13:04 | 8 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Щурмът на Капитолия предизвика огромна дискусия във всички ъгли на политическото пространство и американското общество. В Конгреса на САЩ се дебатира за оставката на Тръмп, за отнемането на президентските му правомощия или за нова процедура по импийчмънт. Основното послание е, че действията на Тръмп, които подтикнаха толкова хора да щурмуват сградата на Конгреса, не трябва да останат безнаказани. Това коментира Маргарита Асенова, старши сътрудник в The Jamestown Foundation, базиран във Вашингтон институт за изследвания и анализи, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов .

"25-ата поправка на Конституцията на САЩ позволява на вицепрезидента да поеме длъжността на президента, ако държавният глава не е в състояние да изпълнява задълженията си. Това се е случвало много рядко в американската история. Но никога действащ президент не е бил отстраняван с 25-ата поправка, никога не са му отнемани правомощията така".

Според Маргарита Асенова това е причината Майк Пенс да се колебае по въпроса и да се въздържа от използването на този механизъм.

"Има голяма разлика в двете министерски оставки, подадени след вчерашните събития. Министърката на транспорта напусна вчера сутринта, но тя е също и съпруга на Мич Макконъл - лидер на републиканското мнозинство в Сената. Това беше до някаква степен стъпка на солидарност към нейния съпруг, която показва много ясно какво е отношението на Републиканската партия към случващото се. Оставката на Бетси Девос, образователният министър, се дължи на несъгласие с действията на Доналд Тръмп".

Старши сътрудникът в The Jamestown Foundation изказа тезата, че подготовката на органите на реда е била изключително слаба и сградата не е била адекватно защитена.

"Днес напусна шефът на полицията на Конгреса. Оттегли се и още един високопоставен служител, който отговаря за сигурността на сградата. Провежда се разследване за действията на полицията и трагичния инцидент със застреляната протестиращаНо сама по себе си охраната на Конгреса не беше способна да се справи с подобна тълпа. Трябваше предварителни мерки за защита, а такива не бяха предприети, защото Доналд Тръмп се противопостави".

Маргарита Асенова сподели, че макар и провокациите да са утихнали във Вашингтон, напрежение има в Мичинган и Орегон, което "ще се разпространи из страната, докато не се успокои със смяната на властта".

"Доналд Тръмп направи отчаян опит да признае загубата си, но в същото време не спомена името на Джо Байдън и не съгласи със законното провеждане на изборите. Задачата на следващия президент по обединяването на нацията ще бъде много трудна, особено като се прибавят бушуващата паднемия и спасяването  на американската икономика".

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.