Moderna: Ваксината ни е ефективна срещу новите щамове

От компанията заявиха, че ще изпробват бустер ваксинация срещу варианта на коронавируса от Южна Африка

21:30 | 25 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията Moderna съобщи, че ваксината й срещу Covid-19 произвежда неутрализиращи вируса антитела в лабораторни тестове срещу новите два щама на коронавирусa, открити във Великобритания и Южна Африка, съобщава Bloomberg.

Moderna обаче заяви, че ще изпробва бустер ваксинация срещу варианта на коронавируса от Южна Африка в предклинични проучвания, за да види дали това ще бъде по-ефективно за повишаване на антителата срещу този вариант и други бъдещи варианти.

Компанията добави, че ще проведе тестове за променена версия на своята ваксина срещу Covid-19, насочена специално към щама на вируса с произход от Южна Африка.

Тя отбеляза, че евентуалната нова версия на нейната ваксина ще може да бъде достъпна до края на лятото.

Въпреки че всички вируси мутират постоянно, учените са загрижени за мутациите, открити във Великобритания и Южна Африка, защото се смята, че те могат да променят ключовите функции

 През последните 12 месеца цената на акциите на Moderna скочи над 500%.

В понеделник Антъни Фаучи, експерт по инфекциозни болести в САЩ, заяви, че е загрижен за способността на ваксините да предпазват от нови варианти на коронавируса и че производителите на лекарства може да се наложи да променят своите ваксини, за да се справят с нови мутации.

Междувременно Европейския съюз настоява фармацевтичната компания AstraZeneca да увеличи доставките на ваксината срещу Covid-19 и да спази ангажиментите си по договора, след като препарата бъде одобрен от Брюксел.

Миналата седмица от компанията обявиха, че ще доставят с около 60% по-малко от първоначално договорените дози за страните от ЕС.  

В неделя здравният комисар Стела Кириакидес изпрати писмо до фармацевтичната компания с искане за разяснения относно ситуацията.

Кириакидес написа днес в Twitter, че „ЕС иска да знае точно какви дози и къде е произвела AstraZeneca досега и дали, или на кого са били доставени. Отговорите на компанията, получени по време на дискусията с Управителния съвет, до момента не са задоволителни“.

Разрешението за употреба на ваксината на AstraZeneca в Европа се очаква в петък, като сумата, която Еврокомисията е превела на британско-шведската компания, е 336 милиона евро.