255 млн. работни места изчезнаха заради пандемията

Щетите от пандемията през 2020 г. са исторически безпрецедентни и около четири пъти по-големи от тези по време на финансовата криза от 2009 г.

16:18 | 25 януари 2021
Обновен: 17:12 | 25 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Световната икономика няма да бъде в състояние изцяло да възстанови щетите върху заетостта от миналата година през 2021 г., след като коронавирусната пандемия заличи около 255 милиона работни места, става ясно от данни на Международната организация по труда, цитирани от Bloomberg.

Дори според най-оптимистичните сценарии работните часове ще бъдат намалени спрямо предкризисните нива, посочват от институцията в доклад, публикуван в понеделник. Според основния сценарий на организацията глобалната икономика ще приключи тази година с 90 милиона по-малко работни места на пълна заетост спрямо предкризисните нива.

“Признаците на възстановяване, които виждаме, са оптимистични, но те са нестабилни и високо несигурни”, заяви генералният директор на организацията Гай Райдър. “Трябва да помним, че няма страна или група, която може да се възстанови сама”, добавя той.

Според основния

Според основния сценарий на Международната организация по труда около 90 млн. работни места на пълно работно време ще бъдат заличени през тази година. Графика: Bloomberg 

Щетите от пандемията през 2020 г. са исторически безпрецедентни и около четири пъти по-големи от тези по време на финансовата криза от 2009 г., става ясно още от доклада.

Въпреки това загубите през третото тримесечие са по-малко драстични от очакваните по-рано, следвайки силното икономическо възстановяване. Намалението на работните часове от 4,6% - еквивалентно на 130 милиона работни места на пълна заетост, също е по-малко от прогнозираното.

Според песимистичния сценарий, в който процесът по масовите ваксинации се забавя и ефектът от пандемията е продължителен, загубите на пазара на труда ще останат на това ниво през 2021 г.

Перспективите подчертават контраста между най-тежко ударените сектори, включително хотелиерския и търговията на дребно, които ще отчетат “масивни” щети, в сравнение със сектора на услугите, в които заетите са висококвалифицирани и където дори се отчита ръст на заетостта. Жените, младите хора, самоосигуряващите се и нискоквалифицираните служители ще са сред най-засегнатите, добавят от организацията.

Има “сериозни опасения”, че това може да се пренесе в неравно възстановяване, където “служителите и компаниите, които са ударени тежко от кризата, ще се възползват по-малко от подобряващите се икономически условия”, се посочва още в доклада.