Китай измести САЩ като най-големия получател на преки чуждестранни инвестиции

Инвестиционните потоци към втората най-голяма икономика са нарастнали с 4% до 163 милиарда долара за 2020 г., като в Европа те са се свили с две трети до отрицателни 4 млрд. долара

09:10 | 25 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай изпревари САЩ като най-големия получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през 2020 година, когато общите глобални инвестиционни потоци сe свиха с 42% в резултат на пандемията от коронавирус, съобщи търговската агенция на ООН, цитирана от Bloomberg

Инвестиционните потоци са паднали до около 859 милиарда долара от 1,5 трилиона долара през 2019 г., според UNCTAD Investment Trends Monitor. Това е най-ниското ниво от 90-те години на миналия век и 30% под инвестициите, последвали световната финансова криза през 2008-09 г.

Китай е

Китай е вече топ дестинацията за преки чуждестранни инвестиции. Графика: Bloomberg

Докато светът като цяло се бореше, Китай продължи да се разраства, посочват от UNCTAD - Конференцията на ООН за търговия и развитие. Поднебесната империя се превърна в най-големият в света получател на ПЧИ с потоци, нараснали с 4% до 163 милиарда долара.

Завръщането към положителен растеж на БВП и целенасочена програма за улесняване на инвестициите са спомогнали за стабилизиране на инвестициите в Китай след първите блокировки в най-голямата азиатска икономика, поясняват от агенцията.

Сред китайските сектори високотехнологичните индустрии отчитат увеличение на ПЧИ с 11% през 2020 г., а трансграничните сливания и поглъщания нарастват с 54%, като тенденцията е най-осезаема в областта на информационните и комуникационни технологии и фармацевтичната индустрия.

Потоците към Северна Америка са се понижили с 46% до 166 млрд. долара, а само към САЩ са паднали с 49% до около 134 млрд. долара през 2020 г.

Ситуацията на Стария контитент е по-негативна, като потоците са се свили с две трети до отрицателни 4 милиарда долара. Във Великобритания преките чуждестранни инвестиции са се сринали до нула и в други големи европейски държави се регистрира спад. В страни като Австралия ПЧИ спадат, но тези към Израел се покачват.

В световен мащаб агенцията на ООН очаква преките чуждестранни инвестиции да останат слаби през 2021 г. поради несигурността относно развитието на пандемията от Covid-19.

„Ефектите от пандемията върху инвестициите ще продължават“, коментира Джеймс Джан, директор на инвестиционното подразделение на UNCTAD, добавяйки, че инвеститорите вероятно ще останат предпазливи при влагането на капитал в нови отвъдморски производствени активи.