Проблемите с доставките на ваксини  в ЕС се увеличават

AstraZeneca ще достави с 60% по-малко дози от предвиденото

17:25 | 23 януари 2021
Обновен: 17:27 | 23 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Втори производител на ваксини срещу Covid-19 предупреди за проблеми с доставките в Европейския съюз, което усложнява процеса по имунизация, съобщава BBC.

AstraZeneca заяви, че производственият проблем означава, че броят на наличните първоначални дози ще бъде по-малък от очакваното. Новината идва на фона на забавянето на процеса по имунизация в някои държави, поради намалени доставки на ваксината на Pfizer и BioNTech.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис изрази "дълбоко недоволство" от новината.

„Настоявахме за точен график на доставките на базата, на който страните членки да планират ваксинационните си програми, при условие че бъде разрешено пукането на пазара на ваксината“, заяви Кириакидис.

Официалните власти не са потвърдили публично колко голям ще бъде недостигът, но неназован служител на ЕС посочва, че доставките ще бъдат намалени до 31 милиона през първото тримесечие на тази година, което е около 60% по-малко от очакваното.  AstraZeneca трябваше до март да произведе около 80 милиона дози за 27-те държави.  

Ваксината AstraZeneca, разработена заедно с Оксфордския университет, все още не е одобрена от регулаторния орган на ЕС, но се очаква да получи зелена светлина в края на този месец.

Говорител на компанията заяви в петък, че „първоначалните обеми ще бъдат по-ниски от очакваните“, без да дава допълнителни подробности.

В писменото му изявление се обвинява несъответствието с "намалените добиви в производствената площадка в нашата европейска верига за доставки" и се казва, че фирмата продължава да увеличава обема на производството.

Новината идва на фона на критики и разочарования в региона относно скоростта на ваксинациите. Израел, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и САЩ са доста по-напред от страните от ЕС по отношение на дозите дадени на глава от населението до момента.

Европейския съюз има сделка за закупуването на най-малко 300 млн. дози от AstraZeneca с опция за допълнителни 100 млн. дози.

Междувременно по-рано тази седмива лидерите на ЕС се споразумяха късно в четвъртък да запазят отворени вътрешните си граници, но предупредиха, че може да се наложи ограничаването на несъществените пътувания, за да се ограничи разпространението на вируса.

В същото време Световната здравна организация обяви, че маските от плат са ефикасни дори срещу новите варианти на коронавируса, защото начинът на предаване е същият.  "В зоните, в които вирусът циркулира, маските трябва да бъдат носени, когато хората са струпани на едно място и е невъзможно да се спазва най-малко метър дистанция, както и в стаите, които не се проветряват или се проветряват малко", поясни представителката на СЗО Мария Ван Керхов.

Информацията идва на фона на новината, че Германия и Австрия наложиха носене на медицински маски в магазините и обществения транспорт. Френското правителство иска да не се използват някои маски от плат, сред които ушитите у дома, за които смята, че не предпазват срещу новите щамове на Covid-19, които са смятани за по-заразни. По този повод представителката на СЗО каза, че държавите са свободни да взимат мерки, които сметнат за необходими.
"Но дори и при вариантите, които могат да бъдат по-заразни, ние нямаме никакви индикации, навеждащи на мисълта, че начинът на предаване се е променил", категорична е тя. Ето защо на този етап СЗО няма намерение да променя действащите препоръки относно маските.