Защо САЩ и Европа изостанаха с ваксините

Амеш Адалия, старши сътрудник в Център за здравна сигурност към Джон Хопкинс

12:22 | 21 януари 2021
Автор: Антон Груев

Да, наистина ваксинират прекалено бавно в САЩ и Европа.

Тази операция започна едва-едва в края на декември, но започва да набира инерция.

Мисля, че това се дължи на много логистични въпроси и щатите бяха много предпазливи и не искаха веднага да се включат в програмата, защото не знаеха какво ще представлява снабдителната верига и какъв процент от хората ще развият алергични реакции. Така те предпочетоха да ваксинират само приоритетните групи.

Това беше грешка.

Сега те стават много по-уверени и предлагат повече гъвкавост, но все още сме много по-назад от необходимите темпове.

Държави като Израел и Обединените арабски емирства са много по-напред от нас и ако искаме да овладеем новите щамове и да оставим пандемията зад гърба си, трябва значително да увеличим скоростта. А и да гарантираме сигурността на доставките и да имаме предвид, че скоро ще получим нови количества от ваксините, за да не се налага ваксинациите да спират и отново да започват.

Знаем, че ваксините са много ефикасни в предотвратяването на симптомни случаи и вероятно намаляват разпространението. Но в каква степен го намаляват? Дали е 80, 70 или 60%? Това са числа, които са важни заради насоките, които даваме на пациентите след имунизацията.

В момента, ако сте получили 2 дози от ваксината, ние не променяме препоръките си към тях и знаем, че вероятността да изкарат вируса асимптомно е по-малка, но не знаем с колко.

Мисля, че е спешно да направим проучвания и да разберем доколко ни защитават ваксините.

Много от тях предпазват не само срещу симптомни, но и срещу безсимптомни инфекции. Също така колкото повече хора се имунизират, толкова по-маловажно ще става въпросът с асимптоматичните инфекции, защото целта на тези препарати е да спре развитието на тежки симптоми.

И ако всички са имунизирани, дори да се заразят от асимптомен носител, това няма да е от значение, защото никой няма да попадне в болница заради Ковид-19.

Но това е нещо, което трябва да научим, за да предадем точните препоръки на обществото.