Седем компании ще са победители в “преходната” година за търговците на дребно

Очакванията са Etsy да е сред най-големите печеливши от промените, ускорени заради коронакризата

20:08 | 22 януари 2021
Обновен: 20:17 | 22 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Коронавирусната пандемия все още е реална заплаха, но много инвеститори - основно американци, гледат напред към завръщането на нормалността до някаква степен. За търговците на дребно обаче предпандемичния свят може би си е отишъл завинаги, твърди KeyBanc Capital Markets.

Анализаторът Едуард Юрума пише, че “2021 г. вероятно ще бъде година на преход”, имайки се предвид огромния растеж на електронната търговия. “Ние подчертаваме, че макар тенденциите да се ускориха, те все пак до голяма степен се държаха според очакванията”, изтъква той, цитиран от MarketWatch.

Този вид предвидимост е поне един източник на комфорт в несигурни времена, въпреки че Юрума предупреждава инвеститорите, че трябва да “действат бързо при промяна на условията”.

До момента търговците на дребно се представят по-добре по отношение на възстановяването на дейността им. Въпреки че до масовата ваксинация остават месеци, това дава надежди за ръст на очакваните приходи. Сред любимите акции на Юрума са тези на Revolve Group и Nordstrom, като той смята, че тези компании са добре позиционирани, за да спечелят от изместването на потребителското търсене към комфорта за сметка на модата.

“Има и други победители от пандемията, чиито акции могат да продължат да поскъпват”, смята той. Анализаторът повиши целта за цената на акция на Etsy от 180 до 235 долара, като посочва, че потребителите все повече привикват с ползването на услугата и ще продължат да го правят.

Също така сред предпочитаните акции от Юрума са тези на Farfetch и Peloton Interactive, като той повиши целта за цената им от 65 на 75 долара. Анализаторът признава, че оценките са високи, но смята, че и двете компании могат да се възползват от понижената конкуренция занапред.

Други компании, чиито акции предпочита Юрума, са Carvana и Stitch Fix, като повиши целта за цена на акция на последната от 65 до 95 долара. И двете дружества “предоставят дигитални преживявания, които представляват значителни подобрения спрямо традиционните им конкуренти”, посочва специалистът.

Други печеливши от пандемията може да се изправят пред повече трудности, особено от имотния сектор и производителите на обзавеждане. Сравненията през тази година са трудни и макар че друг кръг от стимули може да помогне, компаниите вероятно няма да се радват на толкова благоприятна среда както през 2020 г.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.