Tesla започва да доставя китайски кросоувър Model Y

Модел Y е второто превозно средство, което Tesla произвежда в Китай

17:28 | 18 януари 2021
Обновен: 17:29 | 18 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Tesla достави първите си произведени в Китай компактни кросоувъри Model Y в понеделник. Това е  най-новият етап в стремежа на американската компания към най-големия пазар на електрически автомобили в света.

Местен купувач на Model Y заяви, че е присъствал на събитие в понеделник в магазин на Tesla в Шанхай, за да отбележи началото на доставките и е получил автомобила си, предава The Wall Street Journal. Държавната агенция Xinhua също съобщи, че Tesla е започнала да доставя местните кросоувъри в понеделник.

Tesla, която завърши строежа на завода си в Шанхай преди две години, побърза да започне да произвежда автомобили там и да разшири капацитета си. Местното производство на автомобили помага на производителя на електрически превозни средства, базиран в Пало Алто, Калифорния, да спести разходи за доставка и да избегне вносни мита за китайския пазар.

Model Y е второто превозно средство на Tesla, което производителят на електрически автомобили сглобява в Шанхай след седана Model 3, който компанията започна да доставя преди година в Китай. Миналата година Tesla ускори производството на седана и изгради поточната линия в Шанхай за Model Y.

Модел 3 е най-продаваният електрически автомобил в Китай през миналата година с над 138 000 доставки, показват данни на Китайската асоциация за леки автомобили.

Китайското правителство си е поставило за цел електромобилите да представляват 20% от продажбите на автомобили до 2025 г., което се равнява на около 5 милиона автомобила. Повечето анализатори очакват пазарът на електромобили в страната да нараства силно през следващите няколко години в съответствие с тази цел. Няколко китайски стартиращи компании, конкуриращи се с Tesla в страната, наскоро обявиха планове за представяне на нови електромобили - включително луксозния седан ET7 на NIO Inc.

Китайската версия на Model Y струва 52 425 долара, докато версията Performance, която ще бъде представена по-късно тази година, е на цена 57 050 долара. Основният Model Y, който се продава в САЩ за 41 990 долара, не се предлага в Китай.

Китайските клиенти могат да купят Model Y с 10% първоначална вноска, след което ще трябва да плащат 1467 долара на месец за версията Performance.

Tesla е доставила близо половин милион автомобила в световен мащаб миналата година, след като през март започна доставките на Model Y в САЩ. Тъй като производството на модел Y нараства, Китай ще представлява повече от 40% от глобалните доставки на Tesla до 2022 г., показва доклад от 14 януари на Wedbush Securities Inc. Анализаторите на Wedbush също прогнозират, че Tesla ще достави над 1 милион превозни средства през следващата година.

В крайна сметка заводът в Шанхай ще има достатъчно капацитет за производство на 500 000 превозни средства годишно, казаха от Tesla.