Икономиката на еврозоната се насочва към двойна рецесия

Икономистите понижават прогнозите си за първото тримесечие заради новите по-строги блокади

09:44 | 12 януари 2021
Обновен: 12:33 | 12 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната е готова да се свие отново в началото на тази година, тъй като възраждащата се пандемия  потапя региона в двойна рецесия.

Анализаторите в банките, включително JPMorgan Chase & Co. и UBS Group AG, понижават прогнозите си, отчитайки подновяване на блокадите - на места по-строги от всякога, предава Bloomberg.

Добавяйки забавяне на ваксинацията и търговията заради Brexit и икономистите очакват второ поредно тримесечие на спад на брутния вътрешен продукт. Това би увеличило натиска върху задлъжнелите правителства и Европейската централна банка, чието заседание предстои през следващата седмица, да предоставят повече финансова подкрепа на бизнеса и домакинствата.

Т. нар. високочестотните индикатори за мобилността и активността показват, че макар икономическата активност в еврозоната  да се засили през първата седмица на тази година, когато хората се върнаха на работа, тя е далеч по-ниска от тази преди година.

„Блокадите и бавния темп на ваксинации не помагат“, каза Катарина Утермол, старши икономист в Allianz SE.

Bloomberg Economics сега очакват, че икономиката на еврозоната ще намалее с около 4% през първите три месеца на 2021 г., въз основа на „песимистични“ предположения за това колко дълго ще продължат ограниченията.

JPMorgan, която смята, че икономиката е претърпяла огромен спад от 9% през четвъртото тримесечие на 2020 г., сега прогнозира спад от 1% през първото тримесечие на тази година в сравнение с по-ранната прогноза за растеж от 2%.

UBS очаква спад от 0,4% за първото тримесечие в сравнение с по-ранните очаквания за ръст от 2,4%. Goldman Sachs Group Inc. прогнозира леко свиване, с голяма несигурност и „рискове, обърнати в посока надолу“.

Brexit също оказва влияние. ING Groep NV казва, че в допълнение към сътресенията от вируса, износът може отново да отслабне след засилването в края на годината.

Холандската банка очаква нулев растеж "в най-добрия случай" през следващите три месеца и заяви, че икономиката на региона ще се върне на предпандемичното си ниво чак през 2023 година.

Всички правителства в еврозоната са под засилен натиск да подкрепят компании и работни места, докато ЕЦБ поддържа разходите по заеми близо до нула. Централната банка вече е изготвила програмата си за изкупуване на облигации до март 2022 г. Това означава, че може да премине през тази година без големи корекции в политиката. Citigroup казва, че програмата все пак ще трябва да бъде удължена отново.

Повечето икономисти прогнозират, че възстановяването в крайна сметка ще започне през второто тримесечие. Очакваното нарастване на търсенето може да доведе до освобождаване на част от стотици милиарди евро принудително спестени пари от потребителите заради ограниченията, което може да причини временно обостряне на инфлация.

До втората половина на годината безпрецедентният фонд за възстановяване на 1,8 трилиона евро (2,2 трилиона щатски долара) и многогодишният бюджет трябва да подкрепят растежа чрез публични инвестиции, които ще бъдат от решаващо значение, ако компаниите искат да поправят изтощените си от кризата  финанси.

„Очакваме правителствата да предоставят постоянна подкрепа, за да подпомогнат възстановяването, с преминаване от подкрепа на доходите към стимулиране на търсенето“, каза в своя доклад икономистът от UBS Райнхард Клуз.