Икономическото доверие в еврозоната нараства въпреки затягането на мерките

Индексът за нагласите на Европейската комисия се повишава с 2,7 пункта до 90,4 пункта през декември

13:40 | 7 януари 2021
Обновен: 13:42 | 7 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната нараства през декември на фона на устойчивостта на производствения сектор спрямо влошаващата се пандемия и по-строгите мерки за овладяването ѝ, съобщава Bloomberg.

Индексът за нагласите на Европейската комисия се повишава с 2,7 пункта до 90,4 пункта през миналия месец - ръстът е задвижен основно от оптимизма сред потребителите и индустриалния сектор. Показателят за очакванията за заетостта също се възстановява от спада през ноември.

Икономическото доверие

Икономическото доверие в еврозоната се повишава през декември. Графика: Bloomberg 

Данните са още един сигнал, че европейската икономика е навлязла във втората вълна на блокади заради пандемията в относително силна форма. Италия и Испания са сред страните, в които се отчита най-силен ръст на доверието през декември. При доставчиците на услуги и търговците на дребно, които са сред най-пряко засегнатите от правителствените ограничения, се регистрира спад на доверието.

Въпреки че икономиката може да се е представила по-силно през четвъртото тримесечие, отколкото се очакваше, има нарастваща несигурност относно състоянието ѝ в началото на 2021 г. Германия - най-голямата икономика в еврозоната, реши през тази седмица да задържи затворени повечето от магазините, ресторантите и местата за отдих поне до 31 ануари. Бавният старт на кампаниите за ваксинации също създава съмнения относно това колко скоро бизнесът ще е способен да се възстанови.

Продажбите на дребно в еврозоната се понижават с 6,1% през ноември - най-много от април насам, когато първата вълна блокади влезе в сила.

Европейската централна банка увеличи монетарните си стимули през декември и удължи програмата за изкупуване на облигации до март 2022 г., търсейки начини да запази ниски разходите по заеми за компаниите и домакинствата. Правителствата също обещаха продължаваща подкрепа.

Нивото на инфлацията в региона остава на -0,3% през декември за четвърти последователен месец, като показателят, изключващ волатилните цени на хранителните и енергийни продукти, остава на историческо дъно.

Германските заводски

Германските заводски поръчки увеличават ръстовете си през ноември. Графика: Bloomberg 

Германският производствен сектор се представя относително добре в края на миналата година въпреки продължаващия ръст на заразени с коронавирус. Поръчките към заводите в страната се увеличават с 2,3% през ноември, показват данни от четвъртък, като икономистите прогнозираха спад в размер на 0,5%.