Amazon инвестира над два млрд. долара в достъпни жилища за семейства с ниски доходи

Amazon се превърна в най-новия американски технологичен гигант, който обеща милиарди долари в подкрепа на жилища на достъпни цени, пише BBC.

15:25 | 7 януари 2021
Обновен: 15:25 | 7 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Джеф Безос, основател на Amazon. Снимка: Bloomberg
Джеф Безос, основател на Amazon. Снимка: Bloomberg

Гигантът за електронна търговия Amazon заяви, че създава фонд в размер от над два млрд. долара, който ще има за цел създаването или запазването на 20 000 домове в три региона в САЩ. Парите ще бъдат използвани предимно за подпомагане на заемите на семейства с умерени и ниски доходи, се казва в съобщението.

Усилията на Amazon стават ясни на фона на покачване на цените на жилищата и наемите в САЩ. От 2012 г. насам цените на жилищата се покачват с повече от 6% всяка година въпреки почти незабележимия растеж на заплатите за повечето работници, припомня Bloomberg.

В някои градове като Сан Франциско бързият растеж на технологичната индустрия е посочван като причина за изостряне на кризата с достъпността на жилищата, след като приток от високоплатени инженери повиши наемите.

Инициативата на Amazon ще се съсредоточи върху районите около Сиатъл, Нешвил и Вашингтон.

В допълнение към субсидирането на евтини жилищни заеми, фирмата планира и дарения за благотворителни организации и други групи, които работят по същите въпроси.

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос заяви, че Housing Equity Fund ще „помогне на местните семейства да постигнат дългосрочна стабилност, като същевременно изгражда силни, приобщаващи общности“.

Други технологични гиганти също обещават помощ под формата на инвестиции в достъпни жилища, особено в района на Сан Франциско.

Google например обеща да предостави 1 млрд. долара за изграждането на жилища в района на Сан Франциско, докато Apple се ангажира да дари 2,5 млрд. долара за жилища в Калифорния. Microsoft пък ще задели 750 млн. долара за достъпни жилища в района на Сиатъл, пише The Wall Street Jornal.

Компанията на Марк Зукърбърг Facebook също обеща 1 млрд. долара за достъпни жилища в и около Силициевата долина, който е един от най-скъпите райони в страната. От компанията съобщиха през декември, че ще вложат 150 млн. долара в жилища за обитателите с най-ниски доходи на пет окръга в района на Сан Франциско. Средствата ще подкрепят строителството на най-малко 2000 жилища.