Британските авиокомпании отменят полети заради новите мерки

Авиопревозвачи започнаха да променят графиците си, придавайки приоритет само на най-важните вътрешни връзки на територията на Острова

16:25 | 5 януари 2021
Обновен: 16:43 | 5 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Авиокомпаниите започват новата година, редуцирайки и без това оскъдните си полети към и от Великобритания, подтикнати от новия локдаун в страната и перспективата за по-нататъшни ограничения за пътуването в чужбина, пише Bloomberg.

EasyJet, най-големият британски aвиопревозвач, публуква своя летателен план, придавайки приоритет на основните връзки между ключови британски градове и „малък брой международни маршрути“. British Airways заяви, че ще запази трафика си по важни връзки, докато TUI във вторник спря всички пакетни туристически полети от Великобритания до средата на февруари, когато новият локаунд трябва да приключи.

Говорител на Wizz Air, която разширява своето присъствие във Великобритания в опит да излезе по-силна от пандемията, заяви, че ще преразгледа капацитета си, за да гарантира, че той ще остане адекватен в съотвествие с предлагането.

Бързо разпространяващата се нова мутация на вируса, която е основният причинител на нарастването броя на случаите във Великобритания, също провали надеждите на авиокомпаниите за облекчване на мерките след тежките пропуснати ползи за индустрията през 2020 г. Премиерът Борис Джонсън обяви късно в понеделник нова пълна блокада, която принуждава повечето британци да си останат вкъщи до средата на февруари, докато ваксинациите продължават с пълна сила, за да се спрат най-лошите нива на разпространение на заразата от началото на пандемията.

Въздушният трафик

Въздушният трафик беше подложен под натиск и преди въвеждането на последния локдаун във Великобритания. Графика: Bloomberg

"EasyJet вече беше редуцирала летателния си план за следващата седмица с една трета, а Ryanair, най-големият нискобюджетен превозвач в Европа - с две трети", поясни Джон Грант, старши анализатор в доставчика на данни за трафик на полети OAG.

„След снощните новини тези цифри ще намаляват още повече“, коментира Грант в имейл. „Макар че новините не са никак изненадващи и повечето авиокомпании и летища очакваха това да се случи, все пак това е още една пречка за възстановяването на сектора“, добавя той. 

Ограничения за пътуване

Собственикът на IAG British Airways преразглежда плановете си, сподели говорител на авиокомпанията.

TUI, германският туроператор с голяма база от британски клиенти, също вече беше редуцирал по-голямата част от програмата си във Великобритания, като първоначално продължава да обслужва само някои чуждестранни дестинации, включително Сейнт Лусия, Куба и Аруба. Сега тези пътувания са отменени.

"По-нататъшни правителствени ограничения върху международни пътувания са в процес, включително дискусии с властите в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия относно въвеждане на координирани мерки", заяви министърът на британския кабинет Майкъл Гоув по радио LBC. Плановете ще включат изискване пристигащите пътници да представят отрицателен тест за коронавирус, съобщава вестник Times, позовавайки се на бивш служител на Даунинг Стрийт.

Джонсън заяви късно в понеделник, че хората трябва да си останат у дома, докато Великобритания продължава да се бори с бързо разпространяващия се нов щам. Правителството забранява всички пътувания за отдих и посъветва британските граждани предварително да проверят условията на авиопревозвачите във връзка с обратните полети.

Регионални пътувания

Някои държави от Европейския съюз обмислят да преразгледат ограниченията, наложени миналия месец, когато новата разновидност на Covid започна да бъде обект на вниманието на власти и граждани.

Унгария отмени забраната си за полети от Обединеното кралство, докато швейцарските авиационни власти заявиха, че решението от 23 декември за забрана за входящи пътувания от Великобритания, с изключение на завръщащите се граждани на Швейцария, ще бъде преразгледано в сряда.

Пакетът от 4,6 милиарда паунда (6,2 милиарда долара) насочен за подпомагане на британския бизнес, обявен днес (5 януари), е насочен към по-малки икономически сектори и авиокомпаниите не отговарят на условията. Синдикатът Airlines UK призова правителството да предостави на допълнителна подкрепа на авиационния бранш.

Локдаун... отново

Прекъсванията в дейностите на авиопревозвачите е малко вероятно да бъдат толкова големи, колкото миналогодишните през пролетта, когато флотовете бяха заземени по целия свят. Летището в Лутън, базата на EasyJet в Англия, което извършва операции в цяла Европа, заяви, че въздействието може да е подобно на едномесечния локдаун през ноември, въпреки че тогава училищата останаха отворени.

Ryanair, с голямото си присъствие на летището "Станстед" в Лондон, заяви във вторник, че пътникопотокът е спаднал с 66% през 2020 г. Дори през декември базираната в Дъблин авиокомпания е работила само с 22% от обичайния си график. Wizz отделно отчете 58% спад в годишния трафик.

"Въпреки че авиокомпаниите бяха подготвени за краткосрочно прекъсване, ефектите от новия локдаун ще бъдат удвоени, ако противопандемичните мерки във Великобритания приндудят индустрията да пропусне втори печеливш летен сезон след колапса през миналогодишния", коментира анализаторът на HSBC Андрю Лобенберг.

„Следващите шест седмици няма да бъдат от пагубни за нито една от големите авиокомпании, но някой от тях биха били изправени пред трудности, ако лятното възстановяване на трафика така и не се случи“, коментира Лобенберг. „Ще дойде етап през март и април, когато те ще започнат да искат видят нужните пътникопотоци за летни резервации“, отбеляза той.