Доналд Тръмп разкритикува последния пакет от стимули в САЩ

Според стратези това може да накара някои инвеститори да се насочат към продажба на активи

10:03 | 23 декември 2020
Обновен: 13:31 | 23 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA USA/Bloomberg
Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA USA/Bloomberg

Изненадващото искане на президента Доналд Тръмп за промени в законопроекта за стимулиране на 900 милиарда долара, приет от Конгреса, добавя към нарастващия списък с рискове за инвеститорите и може да подтикне някои да се отдръпнат,  смятат стратези, цитирани от Bloomberg .

Пазарите реагираха предпазливо, след като Тръмп даде знак, че може да не подпише пакета за помощ, настоявайки за по-големи изплащания и премахване на някои елементи от законопроекта. Американските и европейските фючърси върху акции спаднаха, докато азиатските борсови показатели показват смесена търговия.

Американските фючърси

Американските фючърси върху акции се понижават, след като Тръмп се противопостави на законопроекта. Графика: Bloomberg

Заплахата от забавяне на стимулите в САЩ носи друг риск за пазарите, след като акциите достигнаха рекордно високо ниво миналата седмица. Инвеститорите вече изразяват притеснения относно преговорите между Великобритания и Европейския съюз относно търговско споразумение, както и новия щам на вируса, който изглежда по-заразен.

Ето какво казват стратезите за най-новите развития:

Отрицателна поредица от събития

„Всяко забавяне в този момент вероятно ще има последици за нивото на риска“, каза Иля Спивак, главен азиатско-тихоокеански стратег в DailyFX. „

„Растежът отслабва, така че пазарът вече беше подготвен за корекция на риска. Неликвидността го влошава. Кара цените да скачат допълнително, защото има по-малко ликвидност на всяко ниво на цените, така че когато някой се опита да ликвидира свои позиции, той раздвижва пазарите още повече. Това е поредният катализатор, който да вдъхнови хората за продажба“, добави той.

Блокиране на настроенията

„Тъй като пазарът е оценил очакванията за настоящия пакет за облекчаване на въздействието на коронавируса, пречка тук би засегнала настроението, особено предвид краткосрочните последици за растежа“, каза Джинги Пан, пазарен стратег в IG Asia Pte.

 Изчакай и виж

„Все още не знаем дали това ще доведе до действително забавяне на пакета за облекчение, така че основната ни позиция ще бъде да изчакаме и да видим“, каза Шого Маекава, пазарен стратег в JPMorgan Asset Management в Токио. Забавянето ще наложи преоценка на текущата позиция на пазара предвид по-лошо от очакваното настроение на потребителите, каза той.

Грозен край

„Това е грозен край на годината за американската политика. Да се ​​надяваме, че пазарите ще могат да го превъзмогнат “, каза Гари Дюган, главен изпълнителен директор в Global CIO Office.

 „Това оставя пазара уязвим в края на годината. Президентът Тръмп няма какво да губи, като задържа нещата. Ако проверките се забавят с няколко седмици, пазарите ще се страхуват от значителна загуба на инерция в американската икономика", смята Дюган.

По-голям законопроект

„Чудим се дали тази слабост ще спре до сряда сутринта“, каза Томас Дж. Лий, стратег от базираната в Ню Йорк Fundstrat Global Advisors, в бележка до клиентите.

„В крайна сметка по-голям размер на стимулите е полезен за икономиката. Но естествено таймънгът е ужасен, тъй като края на годината е много важен период за пазарите".

Блъфира ли Тръмп?

„Пазарната реакция в Азия беше изненадващо заглушена“, каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор за Азиатско-Тихоокеанския регион в Oanda.

„Първата реакция на Азия изглежда е, че президентът Тръмп блъфира или че дори той да наложи вето върху фискалния стимул, Конгресът ще действа бързо с необходимите гласове. Преодоляването на ветото обаче е сравнително рядко събитие в американската политика и заплашва да добави още един слой неяснота, докато трейдърите и инвеститорите се подготвят за празничния сезон".