Европейската комисия призова за прекратяване на блокадите срещу Великобритания

Все пак несъществените пътувания трябва да бъдат ограничени, смятат от Брюксел

16:52 | 22 декември 2020
Обновен: 16:53 | 22 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия призова държавите членки да отворят отново жизнено важните връзки за търговия и пътнически транспорт с Обединеното кралство, като същевременно останат ограничени несъществените пътувания.

Базираната в Брюксел комисия заяви, че товарният транспорт до и от Великобритания трябва да продължи безпрепятствено, но че ненужните пътувания трябва да се избягват „до второ нареждане“, предава Bloomberg.

„Забраните за полети и влакове трябва да бъдат прекратени, като се има предвид необходимостта да се осигурят важните пътувания и да се избегнат смущения във веригата на доставки“, се казва в изявлението на изпълнителния орган на ЕС.

Британското правителство отчаяно се опитва да отвори отново търговските пътища към Франция и да сложи край на хаоса в най-натовареното пристанище на Великобритания. Франция затвори товарния трафик от Дувър в югоизточна Англия в полунощ в неделя поради страх от по-бързо разпространяващия се мутирал щам на Covid-19, който принуди правителството на Великобритания да наложи строга блокада на Лондон и околните райони.

Междувременно Испания и Португалия са сред повече от 40 държави, които ограничават полетите и ефективно изолират Великобритания.

Посланиците на Европейския съюз ще обсъдят препоръката по-късно във вторник, а правителствата на блока по-рано обещаха да координират своя отговор.

Двата дни граничен хаос блокираха над 1500 камиона по пътищата в Югоизточна Англия и водят до риск от недостиг на някои пресни хранителни стоки в британските супермаркети преди Коледа.

Това също показа на страната част от сътресенията, което могат да настъпят на границите след по-малко от две седмици, ако Великобритания не успее да сключи търговско споразумение с Европейския съюз преди края на преходния период за Brexit на 31 декември. Без споразумение Великобритания по подразбиране ще търгува с ЕС при условията на Световната търговска организация с налагане на високи мита и квоти.

Несъщественото пътуване между Великобритания и ЕС ще бъде временно ограничено така или иначе от 1 януари, когато Великобритания напусне митническия съюз. Като така наречена трета държава, Великобритания ще бъде обект на ограничения, свързани с Covid.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън разговаря с френския президент Еманюел Макрон в понеделник, за да се опита да разреши проблема, а министърът на транспорта Грант Шапс е в редовен контакт с френския си колега през последните два дни.