Какво може да разтърси пазарите през 2021 г. въпреки наличието на ваксини?

Covid-19 и борбата с него продължава да е водеща тревога за инвеститорите

21:36 | 21 декември 2020
Обновен: 21:46 | 21 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

След тежка година е трудно инвеститорите да не се развълнуват, когато видят светлина в тунела за края на коронавирусната пандемия, пише MarketWatch.

Трудно е също така инвеститорите и да не се тревожат за това какви клопки може да се крият в бъдеще, имайки се предвид, че Wall Street е оптимистичен относно ръст в цените на акциите през 2021 г. и възстановяването на американската икономика.

Скорошно изследване на Deutsche Bank показа, че инвеститорите посочват евентуални затруднения с усилията за масови ваксинации като водещо опасение за финансовите пазари през идната година, особено ако вирусът мутира и ваксините вече не са ефикасни.

Инвеститорите също така отбелязват риска от сериозни странични ефекти от ваксините като притеснение за пазара, както и възможността твърде много хора да откажат да се ваксинират.

Време за трумпети?

“Мисля, че сме на ранен етап от възстановяването и бичия пазар”, посочва Джим Полсън, инвестиционен стратег на The Leuthold Group. “Но когато погледна към 2021 г., винаги има неща, за които да се притесняваме”, отбелязва той.

Междувременно е трудно да се каже колко от еуфорията относно историческото пускане на ваксините срещу Covid-19 вече е оценена от пазарите, имайки се предвид, че индексите са близо до рекордните си върхове.

“Няма съмнения, че на някакъв етап през 2021 г. ще е време да надуем трумпетите”, посочва Полсън. “Може би вече сме го направили”, добавя той.

Според него обаче, след като бъде обявена финална победа, този път над пандемията, цените на акциите ще станат обект на двуцифрена корекция.

“Не смятам, че ще е огромна или дълготрайна, но смятам, че ще е добра възможност за купуване”, твърди Полсън.

Той очаква растежът на американската икономика да надвиши прогнозите за идната година и хората да преодолеят “емоционалните трусове” от 2020 г., включително тревогите относно спестяванията, работните места, бизнесите или животите на близките им.

По думите на експерта 2021 г. “изненадващо може да се превърне в една от най-добрите години за растежа” от над 35 години насам.

Баланси като за военни времена

Биковете на Wall Street получиха в последните седмици повече уверения от Федералния резерв, който повтори ангажимента си да използва всичките си налични средства за подкрепа на икономиката, докато тя се стабилизира. Фед потвърди и решимостта си да запази лихвените проценти близки до нулата в този период и да продължи да управлява програмата си за изкупуване на облигации.

Това насърчи рали на пазарите въпреки нарастващия брой на новозаразени, хоспитализирани и починали вследствие на Covid-19 в по-студените месеци, което доведе до подновяване на изискванията за оставане у дома в някои региони на САЩ.

Но дори глобалната монетарна и фискална подкрепа да достигат тези от военните времена, пандемичният шок все още може да се влоши, преди ситуацията да се подобри.

Балансите на

Балансите на икономиките на развиващите се пазари се доближават до тези във военни условия. Графика: Bloomberg 

На даден етап от идните години централните банки ще трябва да решат какво да правят с близо 30 трилиона долара, добавени в балансите им за преодоляване на пандемията. 

Алесио де Лонгис, Invesco, посочва, че един потенциален начин да се адресират високите нива на дълга в САЩ, докато се насърчава икономическия растеж, ще бъде да се съживят проектите за инфраструктура и създаване на работни места, подобно на примера след Втората световна война.