Редица европейски страни забраняват полетите от Обединеното кралство*

Установената по-бързо разпостраняваща се мутация на Covid причини лавина от забрани за пътуващи от Обединеното кралство

16:15 | 20 декември 2020
Обновен: 17:20 | 20 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Редица европейски държави обмислят или вече са наложили забрана за пристигащи на техните територии от Великобритания, в опит да предотвратят разпространението на новия по-инфекциозен щам на коронавируса, предава BBC.

Investor.bg съобщава, че със своя заповед от днес (20 декември) министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов налага задължителна 10-дневна карантина на всички лица, в това число и български граждани, пристигащи от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. 

Мярката се налага заради нов щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Ограничението се въвежда с цел да се запази здравето на българските граждани, уточняват от Министерството на здравеопазването. Новата заповед влиза в сила от 17.00 часа на 20 декември 2020 г.

Нидерландия и Белгия прекратиха полетите, като Брюксел наложи забрана и за пристигащите от Острова влакове.

Италианският външен министър посочи, че Рим също планира да въведе подобна мярка. В медийното пространство започна да циркулира информацията, че Франция и Германия също са на крачка да наложат транспортни забрани за пристигащи от Великобритания

Новият щам се разпространи бързо в Лондон и Югоизточна Англия. Премиерът Борис Джонсън в събота въведе нова четвърта степен на противопандемичните мерки, замразявайки надеждите за планираното облекчаване налокдауна през коледните празници.

Висшите британски здравни служители заявиха, че няма данни, които да предполагат по-висока смъртност при заразяване с новия вариант или той да причинява различен отговор на ваксините. Установено е до този момент само, че се разпространява много по-бързо - 70% по-инфекциозен спрямо оригиналния Covid.

По данни на СЗО същата мутация е открита и в Нидерландия, Дания и Австралия. В рамките на часове след съобщението за Обединеното кралство, Нидерландия заяви, че забранява всички пътнически полети от Великобритания от 05:00 британско време днес (07:00 българско) до 1 януари.

В очакване на "по-голяма яснота" относно ситуацията в Обединеното кралство, Амстердам поясни, че "рискът от новия вирусен щам да се внесе на територията на Нидерландия трябва да бъде сведен до минимум, доколкото това е възможно". Нидерландското правителство също така заяви, че ще работи в сътрудничество с други държави членки на Европейския съюз през следващите дни, за да "проучи възможностите за по-нататъшно ограничаване на пренасяне на новия щам от Обединеното кралство".

Белгия спира днес полетите и влакове от Великобритания от 23:00 ч. британско време. Премиерът Александър Де Кро коментира пред белгийския телевизионен канал VRT, че забраната ще бъде в сила поне за 24 часа, добавяйки "ще се види в по-късен етап дали има нужда от допълнителни мерки".

Междувременно италианският външен министър Луиджи Ди Майо заяви на страницата си във Facebook, че правителството е напът да подпише мярка за спиране на полетите от Острова

 

Il Regno Unito ha lanciato l’allarme su una nuova forma di Covid che sarebbe il risultato di una mutazione del...

Posted by Luigi Di Maio on Sunday, 20 December 2020

В Германия служител на здравното министерство сподели пред AFP, че правителството обмисля, освен забрана за британски полетия, така и за тези, идващи от Южна Африка, където мутацията също е открита.

По думите на германското длъжностно лице правителството следи изкъсо развитието на ситуацията във Великобритания и работи под "висок натиск", за да прецени новата информация и данните за мутацията

Френският новинарски канал BFMTV съобщи, че Франция "сериозно" обмисля спирането на полетите и влаковете от Великобритания, като Версай е настоял за "европейска координация на усилията". Медията посочи още, че "решение ще бъде обявено в рамките на днешния ден"

*Статията е актуализирана със заповедта на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов