Wall Street се готви за вълна от сделки сред производителите на медицински изделия през 2021 г.

Активността на тези компании на M&A пазара през 2020 г. остана приглушена

07:45 | 21 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Производителите на медицински изделия навлизат в 2021 г. готови за вълна от сделки на фона на покачващите се цени на акциите им и високото ниво на свободен кеш, с което разполагат, съобщава Bloomberg.

Индустрията, която нараства с над 70% спрямо достигнатото дъно през март, е “узряла за сделки” според Кристиан Фай, портфолио мениджър в BNP Paribas Asset Management. Анализатори също така отбелязват, че Abbott Laboratories, Johnson & Johnson и Zimmer Biomet Holdings са сред тези, който най-вероятно ще се възползват от ниските лихвени проценти и силните си баланси.

Производителите на медицински изделия привличат интерес от инвеститорите, които търсят експозиция към сектора на здравеопазването и искат да избегнат рисковете, свързани с развитието на медикаменти и потенциални промени във федералните политики в сферата. На фона на акциите на тези компании, които се търгуват на рекордно високи стойности, Wall Street вижда възможност за увеличение на сделките на хоризонта след затишието през 2020 г.

“Сливанията и придобиванията при компаниите за медицински изделия бяха приглушени и можем да отчетем ръст през 2021 г., особено ако основните пазари докажат, че са толкова устойчиви, колкото бяха през първото тримесечие”, коментира Джаред Холц, стратег на Jefferies.

Покупката на Stryker Corp. за 4,9 милиарда долара на Wright Medical Group NV миналата година беше сред скорошните големи ходове, които привлякоха вниманието на Wall Street. Сделката на Siemens Healthineers за закупуването на Varian Medical Systems за около 16,2 милиарда долара през август и интересът на Baxter International за закупуването на Omnicell сигнализират, че индустрията се насочва към сезон с повече големи сделки.

Edwards Lifesciences, Insulet, Masimo, iRhythm Technologies и Nevro “са наистина иновативни компании, които могат да имат значителен ефект за някои от най-големите играчи”, твърди Фай от BNP Paribas. Той посочи Boston Scientific сред компаниите, които “трябва да направят нещо”.

Желанието за увеличение на активността по отношение на сделките идва с комбинация от ниски лихвени проценти и задаващия се край на пандемията. Ваксината на Pfizer и BioNTech вече започна да се прилага, като дозите на Moderna очакват одобрение за употреба до седмици.

“Има светлина в края на тунела и тази видимост улеснява бизнеса да планира и да харчи пари”, посочва Брад Лонкар, главен изпълнителен директор на Loncar Investments.