Защо е важна европейската сделка за възстановяване от кризата?

Средствата ще проправят пътя и за много по-задълбочена интеграция

12:25 | 13 декември 2020
Обновен: 15:01 | 13 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

След упорита битка, забележителният бюджет на Европейския съюз (ЕС) за периода 2021-2027 г. и планът за възстановяване от пандемията за 1,8 трлн. евро най-накрая бяха приети, пише Investor.bg.

Това е голямо постижение. Средствата не само ще помогнат на региона да преодолее икономическите щети, оставени след коронавируса, но те проправят пътя за много по-задълбочена интеграция в блока и поставят началото на прехода на континента към нисковъглеродна икономика. Европейските лидери също се надяват, че споразумението оставя твърдо в миналото разговорите за разпадането на ЕС, пише Bloomberg.

Италия и

Италия и Испания са най-големите бенефициенти на фондовете за възстановяване на ЕС. Графика: Bloomberg

За Европейската централна банка, която в четвъртък разшири огромната си програма за изкупуване на облигации при пандемия, средствата идват в отговор на нейните многократни призиви фискалната политика да премине в челните редици в икономическата битка. Освен че е важно допълнение към паричната политика, от сделката има и техническа полза. Част от пакета се финансира от съвместно обезпечени облигации, които трябва да предоставят на ЕЦБ друг актив за закупуване.

Пазарите в региона получиха голям тласък. Еврото е на най-високото си ниво от средата на 2018 г. спрямо долара и разходите по заеми на силно задлъжнели държави като Италия и Испания спаднаха драстично въпреки безпрецедентните държавни разходи.

Но защо сделката за възстановяване на ЕС е толкова важна?

Хамилтънов момент

Европа като че ли се доближава до случилото се в САЩ през 1790 г., с така нареченият „момент на Хамилтън“ на взаимното обединяване на задълженията във всички 27 страни членки. Но това би изисквало промени в договора, приети от националните парламенти, а в някои случаи и референдуми.

Новият пакет не стига толкова далеч, но е стъпка в тази посока с обещанието, че дългът за финансиране с безвъзмездни средства и заеми за закъсала от кризата държава ще бъде общ, вместо да бъде отразен в националните баланси.

Заедно с изкупуването на облигации от ЕЦБ, това спомогна за овладяване на разходите по заемите дори за държави от еврозоната с огромно дългово бреме. Доходността на испанските 10-годишни облигации спадна под 0% в петък, следвайки португалските ценни книжа по-рано тази седмица, и изглежда все по-вероятно други периферни държави като Италия и Гърция, скоро да последват примера им.

Икономическо въздействие

Европейската комисия изчисли, че планът може да добави около 2% към икономическата продукция на блока до 2024 г. и да създаде 2 милиона допълнителни работни места до 2022 г.

Основна полза е, че средствата за възстановяване ще помогнат за смекчаване на удара за страните, които са по-силно засегнати от кризата, например защото техните икономики разчитат в по-голяма степен на туризма. ЕС е особено разтревожен от неравномерния шок на вируса и разширяването на разделението север-юг в региона.

Помощ за Централната банка

Служителите на ЕЦБ възхваляват споразумението като "променящо правилата на играта", най-вече защото показва солидарност между по-богатите и по-бедните държави членки. Още преди да настъпи пандемията, централната банка призова членовете на 19-те държави от еврозоната да инвестират в своите икономики и да вдигнат растежа.

Ако планът е успешен, той може да помогне на ЕЦБ да доближи инфлацията до целта си от малко под 2%.

Повече по темата прочетете в Investor.bg