Ваксината на Pfizer получи одобрение за употреба в САЩ

Първите ваксинирани в страната ще бъдат здравни служители и пребиваващи в домове за възрастни хора

10:14 | 12 декември 2020
Обновен: 11:00 | 12 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jacob King/PA Wire/Bloomberg
Снимка: Jacob King/PA Wire/Bloomberg

Американската администрация по храни и лекарства (FDA) даде спешно одобрение на първата ваксина против COVID-19 в САЩ, създадена от Pfizer Inc. и BioNTech. Мексико също даде зелена светлина на съвместния продукт на двете компании, като Канада ще стартира ваксинациите още в понеделник, съобщава Investor.bg.

Решението е предшествано от новина във Washington Post за оказване на натиск от страна на Белия дом върху FDA за даване на разрешителното до края на деня в петък. В продължение на месеци властите се опитваха да се дистанцират от политизиране на въпроса и залагаха на прозрачност на процеса, за да покачат общественото доверие във ваксината.

Според одобрен план на Центровете за контрол и превенция на заболяванията първите ваксинирани ще бъдат здравни служители и пребиваващи в домове за възрастни хора.

В изявление, публикувано в Twitter, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че първата ваксина ще бъде поставена в следващите 24 часа. Това ще е най-мащабната кампания по ваксиниране в САЩ и се очаква случващото се тук, включително и решението на FDA да окаже влияние на други държави изправени пред подобни решения.

В изминалите няколко дни в САЩ бяха отбелязани рекордни нива на смъртност заради коронавирус като общият брой на загиналите наближава 300 000.

Даването на спешно разрешение за употреба на ваксината означава, че тя все още се счита за експериментална и трябва да се знае, че защитата за организма се изгражда след втората доза, която се поставя три седмици след първата. Не e ясно колко точно трае тази защита.