Nokia ще ръководи проект за 6G безжична мрежа за Европейския съюз

Подготовката за разработването на 6G вече започва в няколко региона по света

11:56 | 7 декември 2020
Обновен: 11:56 | 7 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nokia е ръководител на група, включваща компании и университети, която е част от финансиран от Европейския съюз безжичен проект, наречен Hexa-X. Целта му е да се помогне за стартирането на ново поколение мобилни технологии, наричани ​​6G.

Групата включва мултинационалната компания за мрежи и телекомуникации Ericsson AB, мобилните оператори Orange SA и Telefonica SA, както и технологични компании, включително Intel Corp. и Siemens AG. Към тях се присъединяват University of Oulu and the University of Pisa според списъка на членовете, цитирани от Bloomberg. 

Докато внедряването на 5G мрежата все още е в начален етап на фона на само 100 безжични оператора по целия свят, които предлагат услугата в ограничени области, подготовката за разработването на 6G вече започва в няколко региона по света. В допълнение към Hexa-X, ръководен от Nokia в Европа, Next G Alliance и O-RAN Alliance работят по 6G в САЩ. Китайското правителство също финансира група, която да работи по такъв проект.

Очаква се технологията 6G да използва свръхчестотни терахерцови вълни и да осигури усъвършенствана свързаност, която дори може да се свърже с технологии в човешкото тяло и мозъка, както и холографски изображения в реално време, започвайки през 2030 година.

Деваки Чандрамули от Nokia е ръководител на Северноамериканската стандартизация и е един от инженерите, ръководещ групата Hexa-X. Тя казва, че първоначално иска да бъдат установи три цели.

„Основната цел ще бъде да се развие визията, пътната карта и времевата линия“, каза тя.

„След това ще се състави график за технологичното направление. И третият момент е да се улесни взаимодействието с правителствените агенции на САЩ за финансиране на изследванията и също така да се даде принос за развитието на технологията.“