„Приятелският огън“ в рамките на ОПЕК продължава

Дългогодишните съюзници ОАЕ и Саудитска Арабия откриват все повече различия помежду си

11:50 | 6 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: gettyimages
Снимка: gettyimages

Само дни преди срещата на ОПЕК в подкрепа на затруднения заради коронавируса пазар на петрол, държавната петролна компания на Обединените арабски емирства заяви, че планира да похарчи 122 милиарда долара за увеличаване на производствения си капацитет.

Това постави началото на конфликт на срещата на картела тази седмица. Беше постигнат компромис, но амбициозните планове за максимизиране на енергийното богатство може да продължат да предизвикват напрежение, пише Bloomberg.

Съживеното преследване на нефтодоларите в ОАЕ отразява по-широката промяна в динамиката между престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман за това кой в ​​региона държи на международната сцена.

В продължение на години двете страни се придвижваха заедно както по отношение на петрола, така и по външната политика, но през последните месеци се разминаха и по двете. В този контекст ОАЕ дори сигнализираха през миналия месец, че може да обмислят бъдеще извън ОПЕК. И докато сделката, постигната в четвъртък, позволи демонстрация на единство, тя ще бъде преразгледана отново през януари, което означава, че драмата може да бъде повторена през 2021 г.

„ОАЕ са все по-склонни да действат в собствените си преки национални интереси дори, когато това не е в съответствие със Саудитска Арабия“, каза Нийл Куилям, сътрудник в програмата за Близкия изток и Северна Африка в мозъчния тръст на Chatham House.

ОАЕ е третият по големина производител на петрол в ОПЕК и държи около 6% от световните запаси на суров петрол. В основата на напрежението между ОАЕ и Организацията на страните износители на петрол са плановете за растеж на държавния производител Abu Dhabi National Oil Co.

Преди четири години шейх Мохамед избра султан Ал Джабер да ръководи компанията. Ал Джабер, който има опит както в корпоративния, така и в правителствения свят, а също така е и министър, оттогава започна радикална реконструкция, сключва нови чуждестранни партньорства и за първи път привлича инвеститори в глобалната инфраструктура към страната.

 Ценовата война през март показа на пазара амбицията на Adnoc, когато компанията заяви, че ще увеличи производството до 4 милиона барела на ден, изненадвайки дори Международната енергийна агенция. Дългосрочна цел на компанията е да увеличи капацитета си до 5 милиона барела на дени да установи суровината Мурбан като регионален еталон. За това се нуждае от ликвидност, която е ограничена от споразуменията на ОПЕК. Някои в Емирствата виждат квотата си от 2,6 милиона барела на ден по настоящата сделка,  която представлява около две трети от капацитета на страната, като несправедлива.

„Има няколко опасения за Абу Даби.  Те са под натиск по отношение на поддържането на ниско производство при разработване на нови полета и разширяване на капацитета. Въпросът е колко дълго ще продължи това”, каза Иман Насери, управляващ директор за Близкия изток в консултантската компания FGE.

Една от причините, поради които ОАЕ иска да ускори производството, е да засили плана си да превърне суровината Мурбан в еталон, насочвайки повече ликвидност и инвестиции към финансовия център на емирството.

Докато официалните представители на Abu Dhabi National Oil Co. заявиха, че могат да доставят достатъчно суровина, за да подкрепят новия пазар, настоящите ограничения на ОПЕК не помагат. Това отчасти движи желанието за повече влияние - и по-добра квота - в групата.

„Императивът на Мурбан не е за ОАЕ, които искат да напуснат сделката или ОПЕК“, каза Амрита Сен, съосновател на консултант Energy Aspects Ltd, и добави: „Става въпрос за оползотворяване на влиянието на страната в рамките на организацията, което да й позволи да преследва своите национални интереси.“