Съоснователят на BioNTech от турски произход вече е сред 500-те най-богати хора в света

Акциите на BioNTech поскъпват с над 250% тази година

14:56 | 4 декември 2020
Обновен: 14:57 | 4 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съоснователят на BioNTech Угур Шахин в четвъртък се присъедини към 500-те най-богати хора в света, след като Великобритания тази седмица одобри използването на ваксината срещу Covid-19, която германската фирма създаде заедно с Pfizer.

Акциите на BioNTech поскъпват с почти 8% тази седмица и с над 250% за годината. Сега Шахин е 493-ият най-богат човек на планетата с нетна стойност на богатството от 5,1 млрд. долара, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

Делът на

Акциите на фирмата са поскъпнали с повече от 250% тази година. Графика: Bloomberg

Великобритания е първата западна държава, която одобри ваксината срещу Covid-19. От Pfizer и BioNTech твърдят, че тя е 95% ефективна в борбата срещу вируса. BioNTech все още чака решение от Американската администрация по храните и лекарствата и регулаторните органи на Европейския съюз.

Германската фирма преди това беше фокусирана върху борбата с рака, но Сахин и съпругата му Озлем Туречи - главният медицински директор на BioNTech - насочина фокуса си върху Covid-19 през януари, след като прочетоха обезпокоително проучване за разпространението на вируса в семейство, което е посетило китайският град Ухан, сочен за мястото, от където пламна коронавирусът.

Роденият в Турция учен Шахин е единственият акционер на германска фирма, която контролира 18% от акциите на BioNTech, събрала 150 милиона долара от първоначалното си публично предлагане в САЩ миналата година. 

С рязкото поскъпване на акциите на компанията Шахин се присъедини към братята Струнгман в топ 500 на най-богатите хора на планетата. Двамата братя са собственици на половината от BioNTech, като те са подкрепили и предишното начинание на Шахин и съпругата му – Ganymed Pharmaceuticals AG. Състоянието на братята се оценява общо на повече от 24 милиарда долара

Надпреварата в производството на ваксина помогна и на конкурентите на BioNTech в лицето на Moderna. Акциите на базираната в Кеймбридж, Масачузетс, компания поскъпнаха с повече от 700% тази година. Част нейните акционери, като проф. Боб Лангър от Масачузетския технологичен институт, проф. Тим Спрингър от Харвард и изпълнителният директор Сефан Бансел, които са сред първите инвеститори в компанията, вече са милиардери.