Биткойнът отново се отправя към 20 хил. долара

Волатилността на биткойниа се завърна миналата седмица, когато само за два дни токена се срина с над 3000 долара

17:05 | 30 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Биткойн възвърна всички загубени позиции в най-добрата си сесия от март насам, показвайки устойчиво рали, на което надмина най-големите класове активи през 2020 г.

Най-търгуваната дигитална монета се повиши през уикенда и добави почти 5% повече в понеделник до 19 109 долара, заличавайки спада от миналата седмица, предава Bloomberg.

„Корекцията на биткойн не продължи дълго“, заяви Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda, който каза, че токенът може да се отправя към нов връх. Навлизането в „неизследвана територия и психологическият тласък, който би дошъл с ход като този, би могъл да тласне биткойна агресивно нагоре“, смята Елрам и прогнозира, че криптовалутата се насочва към 20 000 долара в краткосрочен план.

Биткойн прави

Биткойн прави нов опит с рекордно високо ниво, след като се понижи миналия четвъртък. Графика: Bloomberg

Волатилността на биткойна се завърна миналата седмица, когато само за два дни токена се срина с над 3000 долара. Спадът предизвика огромен обем при спот и фючърсна търговия, привличайки особено внимание, защото започна само часове, след като валутата не успя да постави нов рекорд в рамките на деня. Стратезите от JPMorgan Chase & Co. заявиха, че макар неотдавнашният срив да изчисти някои от твърденията за спекулации, продължават да са възможни по-нататъшни спадове.

Фючърсният пазар доказва, че се превръща в по-важно място за хеджиране на биткойни. Отвореният интерес към платформата CME Group отчита средно 8300 договора през 2020 г. спрямо 4000 през миналата година.

Ралито на биткойн от над 150% тази година съвпада с постоянен поток от инвестиции от институции в монетата и в крипто инфраструктурата. Последната беше от Guggenheim Partners LLC, която заяви в петък, че може да инвестира до 10% от своя фонд за макро възможности на стойност 5,3 милиарда долара в биткойн.