Отмяната на Олимпийските игри за 2021 г. ще струва допълнителни 1,9 млрд. долара

Отлагането на игрите предизвиква проблеми, но е по-малко болезнено, отколкото да се отмени домакинството на Япония

10:02 | 29 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Carl Court/Bloomberg
Снимка: Carl Court/Bloomberg

Организационният комитет за олимпийските и параолимпийските игри в Токио очаква допълнителните разходи за отлагането на събитието до лятото на 2021 г. да са около 200 милиарда йени (1,9 милиарда долара), съобщава вестник Yomiuri, цитиран от Bloomberg.

Комитетът ще обсъди плана с правителството на Япония и Токио и ще реши следващия месец как да раздели разходите, предава Yomiuri, като се позовава на олимпийски представители, чиито имена не споменава.

Олимпийските игри в Токио, насрочени за периода от 23 юли до 8 август 2021 г., бяха отложени с година заради коронавирусната пандемия - първият път, в който събитието се отлага в мирни времена от началото му през 19 век.

Yomiuri посочва, че членове на организационния комитет са изразили тревога, че допълнителните разходи могат да достигнат 300 милиарда йени, но са се съгласили с Международния олимпийски комитет относно опростяването на аспектите на игрите, за да се спестят средства.

Допълнителните разходи не включват мерки срещу разпространението на коронавируса, тъй като те са покрити по-рано от японското правителство, съобщава още Yomiuri.

Отлагането на игрите за 2021 г. предизвиква и логистични проблеми, но е по-малко болезнено, отколкото да се отмени домакинството на Япония, където спонсори, телевизионни оператори и други вече инвестираха милиарди долари.