Колко висока цена са готови да платят японците, за да бъдат домакини на Олимпийските игри?

Въпросът е дали японското правителство може да приеме вариант за олимпиада без зрители

11:13 | 8 ноември 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Колко висока цена са готови да платят японците за привилегията да бъдат домакини на Олимпийските игри? Този въпрос получава частичен отговор този месец, тъй като поредица от бейзболни мачове се организират, с одобрение от правителството, на препълнени стадиони, пише в коментар за Bloomberg Адам Минтер.

Тестват се различни мерки за защита на зрителите, включително са предвидени приложения за смартфони, които издават предупреждения за това кои части на стадиона са претъпкани във всеки един момент. Ако тези мерки не се окажат ефективни, японските граждани ще бъдат оставени да носят последиците от евентуално широко разпространение на заразата, като основният въпрос ще бъде защо правителството е предприело толкова скъп експеримент.

Домакинството на Олимпийските игри никога не е евтино, разбира се. За много градове домакини най-осезаемото наследство на игрите е дългът. Според проучване от руските данъкоплатци ще бъдат взети приблизително 1,2 милиарда долара годишно „в обозримо бъдеще“, за да се покрият разходите за Олимпийските игри през 2014 г. в Сочи. Много правителства също са готови да приемат подобни разходи като средство за стимулиране на икономическото развитие и повишаване на авторитета на местните градове и компании.

Япония се надяваше, че с Олимпийските игри през 2020 г. ще възстанови ролята си на азиатски лидер, след като прекара две десетилетия в сянката на Китай. Това винаги е скъпа инвестиция: бюджетът на Токио от 2013 г. предвиди 7,3 милиарда долара за игрите. През 2018 г. държавните одитори прогнозираха, че цената ще достигне 25 милиарда долара, дори когато Международният олимпийски комитет твърди, че работи за намаляване на разходите.

Тогава кризата с коронавируса удари. Разбираемо е, че МОК, правителството и различни спонсори не са склонни да отложат игрите и да понесат допълнителни финансови загуби. Но пандемията върза ръцете им и ги принуди да предприемат тези действия. През пролетта игрите бяха отменени за 2021 г. - забавяне, което досега добави около 2,7 млрд. долара към вече смятаните за най-скъпи летни игри в историята.

Това, че се очаква данъкоплатците да поемат по-голямата част от разходите, не се харесва на японската публика. Анкета от юли, направена след пренасрочването на игрите, установи, че една трета от анкетираните искат те да бъдат отменени изцяло и малко повече смятат, че трябва да бъдат отложени отново. На въпрос как може да се намали размерът на сумата, похарчена за игрите, 44% отговaрят, че трябва да се провеждат без зрители.

За съжаление, организаторите изглежда не са съгласни. Въпреки че препълнените стадиони изиграха ключова роля за разпространението на Covid-19, а спортните лиги по света ограничиха или забраниха зрителите в резултат на това, организаторите на Олимпийските игри все още се надяват да напълнят трибуните. Празните седалки са притеснявали и преди МОК. Но това е и бизнес проблем. Токио разчита на стотици хиляди посетители да запълнят хотелските стаи, ресторантите и магазините през следващата година. Според една от оценките игрите могат да донесат приходи от 1,4 милиарда долара от туристи и 3,8 милиарда допълнително потребление в страната.

Имайки това предвид, местните власти организираха внимателно наблюдавани бейзболни мачове на открит стадион в Йокохама миналия уикенд. В продължение на три дни ограниченията на зрителите бяха премахнати, от 80% капацитет през първия ден до пълен капацитет през третия. Това не беше съвсем необмислено: от феновете се изискваше да носят маски и им беше забранено да пеят, да се радват или да свирят, докато високотехнологичните сензори проследяваха въздушния поток. Забележително е обаче, че правителството не чака никакви данни, преди да повтори експеримента. Този уикенд подобно упражнение ще бъде проведено в Tokyo Dome - закрита зала, където вирусът може да се разпространи много по-лесно.

Ако се окаже, че тези игри разпространяват вируса, жертвите няма да бъдат само зрителите. Това може да е всеки японец, който е имал нещастието да се натъкне на някой решил да излезе в бейзболната нощ на претъпкан стадион по време на пандемия. Тази перспектива трябва да е достатъчна за правителството да прекрати тези експерименти и да приеме вариант за олимпиада без зрители. В продължение на десетилетия комитетът твърди, че игрите са във възможно най-добър интерес за градовете домакини. А това е шанс да го докажат.