Главният икономист на ЕЦБ предупреди за влошаване на финансовите условия

Протоколът от последното заседание на Управителния съвет показва, че някои централни банкери изразяват съмнение от ефективността на допълнителни покупки на облигации

19:00 | 26 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Филип Лейн, главен икономист на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg
Филип Лейн, главен икономист на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната забелязва първоначални признаци на обтегнати условия на финансиране, заяви главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

„В последните данни от проучването има някои тревожни сигнали“, каза той в онлайн реч в четвъртък, позовавайки се на показатели за кредитиране, инвестиции и достъп до финансиране за малкия и средния бизнес.

„Ще прекалибрираме инструментите си, както е подходящо, за да отговорим на разгръщащата се ситуация и да гарантираме, че условията за финансиране остават благоприятни в подкрепа на икономическото възстановяване“, посочи Лейн.

Управителният съвет ще проведе следващото си заседание на 10 декември, като се очаква централните банкери да увеличат и разширят програмата си за пандемични покупки на облигации, която в момента е в размер на 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара), както и да предложат по-дългосрочно финансиране на банките.

ЕЦБ разчита

ЕЦБ разчита на спешни покупки на облигации и дългосрочни заеми. Графика: Bloomberg

Успоредно с речта на Лейн, ЕЦБ публикува протокола от последното си заседание на 28 и 29 октомври, който показва, че банкерите се обявяват в подкрепа на повече действия.

„Членовете се съгласиха, че като се има предвид по-рязкото забавяне на темповете на растеж и отслабването на основната динамика на инфлацията в сравнение с очакваното по-рано, както и влошаването на баланса на рисковете, ще бъде оправдано да се извърши повторно калибриране на инструментите на паричната политика през декември “, пише в протокола.

Новите блокади срещу коронавируса, въведени от октомври насам, засегнаха икономиката на еврозоната, която вероятно ще се свие през четвъртото тримесечие. Лейн заяви, че ЕЦБ възнамерява да поддържа ниски разходите по заемите през пандемията и във фазата на възстановяване след приключване на непосредствената криза.

Проблеми с отпускането на заеми

Според протокола Лейн вече е изразил загриженост относно проучванията на заемите по време на срещата през октомври, но членовете на Управителния съвет предпочетоха да изчакат преминаването на несигурността около изборите в САЩ, Brexit и националните бюджетни планове, преди да планират следващия си ход.

Някои от неговите колеги също поставиха под съмнение тежестта на всяко финансово затягане, наблюдавано дотогава.

„Беше отбелязано обаче, че резултатите от проучването на банковото кредитиране не трябва да се надценяват“, се казва в протокола, като се посочва значителното облекчаване на кредитите, наблюдавано през второто тримесечие, подкрепено от държавногарантирано кредитиране.

Някои от членовете на Управителния съвет изразяват скептицизъм по отношение на ефективността на евентуално увеличение на покупките на облигации, което добавя индикации, че ЕЦБ ще обмисли и увеличаване на дългосрочния си кредитен механизъм за банките.

„Въпреки че съществуващите инструменти на паричната политика са ефективни, бяха повдигнати въпроси относно възможни нелинейни странични ефекти и намаляваща възвръщаемост. Допълнителните покупки на активи може да не окажат същото влияние върху финансовите условия и реалната икономическа активност, както са имали по-рано през годината“, пише още в протокола.