Китай настоява за глобална система за пътувания, базирана на QR код

Защитници на правата на човека предупреждават, че тази система може да се използва за „по-широк политически мониторинг“

11:30 | 23 ноември 2020
Обновен: 17:22 | 23 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин призова да се използва глобална система за QR кодове, за да се даде възможност да се възстанови трансграничното движение на хора сред пандемията от коронавирус. Към момента страните имат различни правила за карантина и влизане на чуждестранни пътници в съответната държава, което затруднява свободното пътуване, съобщава Bloomberg.

„Трябва да хармонизираме допълнително политиките и стандартите, за да установим „бързи пътища“, за да улесним потока от хора. Надяваме се повече държави да се присъединят към този механизъм“, коментира китайският президент.

Предложението бе направено по време на онлайн срещата на върха на Г-20, на която през уикенда бе домакин Саудитска Арабия.

Кодовете ще бъдат използвани, за да помогнат за установяване на здравословното състояние на пътуващите. Според Си Дзинпин те могат да се използват за разпознаване на „здравни сертификати, базирани на резултатите от тестовете за нуклеинова киселина“. Но защитниците на правата на човека предупреждават, че тази система може да се използва за „по-широк политически мониторинг“.

В Twitter изпълнителният директор на Human Rights Watch Кенет Рот изрази предпазливост по отношение на предложението.

„Първоначалният фокус върху здравето лесно може да се превърне в троянски кон за по-широк политически мониторинг“.

QR кодовете са баркодове, които съдържат информация, която може да бъде сканирана и прочетена от смартфони, като системата се базира на цветове. От февруари се използват широко в Китай, за да ограничат разпространението на Covid-19. Зеленият цвят позволява, че човек е здрав и може да пътува свободно, докато оранжевият и червеният код показват, че трябва да се постави под карантина.

Китайският президент коментира още, че страната му е готова да засили сътрудничеството с други страни в научноизследователската и развойната дейност по производството и разпространението на ваксини.

„Ще изпълним ангажиментите си, ще предложим помощ и подкрепа на други развиващи се страни и ще работим усилено, за да направим ваксините обществено благо, което гражданите на всички страни могат да използват и могат да си позволят“.