САЩ блокират достъпа до американски технологии на 89 китайски компании

Сред включените в "черния списък" са Commercial Aircraft of China (Comac) и държавния конгломерат Aviation Industry of China (AVIC)

08:30 | 23 ноември 2020
Обновен: 09:10 | 23 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрацията на Тръмп е близо до издаването на "черен списък" от 89 китайски авиационни и други компании, на които ще им бъде забренен достъп до американски износ на технологии поради предполагаеми връзки с китайската армия, предава Bloomberg по първоначална информация на Reuters. Поредният рунд от санкции има способността да причини допълнително ескалиране на напрежението между първите две икономики, докато администрацията на Байдън се готви да поеме властта.

Говорител на Министерството на търговията на САЩ отказа да даде коментар. Commercial Aircraft of China (Comac), както и Aviation Industry of China (AVIC) са сред посочените фирми, докладва Reuters, позовавайки се на чернова на списъка, изготвен от Министерството на търговията на САЩ.

Подобна декларация ще ограничи компаниите да купуват американски стоки и технологии, добавя още Reuters

Актуализирането на "черния списък" може да подхрани вече ескалиралото напрежение между САЩ и Китай на фронтове, вариращи от търговията и Тайван до борбата с пандемията, докато новоизбраният президент Джо Байдън се готви да поеме поста на Доналд Тръмп.

AVIC е държавен конгломерат с над 100 дъщерни дружества и повече от 450 000 служители. Администрацията на Тръмп през юни включи AVIC в списък на компании, които според Вашингтон са контролирани или притежавани от Китайската народна освободителна армия. Конгломератът управлява и цивилно звено, който произвежда пътнически и частни самолети - някои от които се произвеждат с части, продукт на джойнт венчъри с американски компании.

Comac произвежда алтернативни летателни средства на самолетите на Boeing и Airbus, които се ползват от големите китайски авиопревозвачи. Компанията произвежда и модели, предназначни да се конкурират със 737 на Boeing и A320 на Airbus, като китайската компания е в ранните етапи от разработването на широкофюзелажен самолет. AVIC е акционер в Comac

В последната си прогноза за пътническия авиационен пазар на Китай Boeing заяви, че китайските авиокомпании вероятно ще купят 8 600 нови самолета през следващите 20 години на обща стойност 1,4 трилиона долара.

Новият списък на САЩ се изготвя по-малко от месец, след като Тръмп подписа заповед, забраняваща американските инвестиции в китайски фирми, притежавани или контролирани от военните - последни усилия за натиск върху Пекин в оставащите месеци от мандата му.

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) продължава с план, който заплашва да изгони китайските фирми от американските фондови борси, съобщи Bloomberg миналата седмица, като ще бъде предложен регламент до края на годината, който ще позволи на регулатора да делистне компаниите за неспазване на американските правила за одит.

Reuters също съобщи в неделя, че висш американски военен офицер, който съблюдава събирането на разузнавателни данни за Индо-тихоокеанското командване на САЩ (USFF), е направил внезапно посещение в Тайван, ход, който рискува допълнително да увеличи напрежението между Вашингтон и Пекин.