Nissan предупреди Обединеното кралство за последиците от липса на сделка

От японския автомобилен концерн заявиха, че ако не бъде постигнато търговско споразумение с ЕС, заводът в Съндърланд "няма да може да бъде поддържан"

16:20 | 18 ноември 2020
Обновен: 17:08 | 18 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Остават броени дни до края на преходния период след Brexit и най-големият британски завод за автомобили "няма да може да бъде поддържан", ако не бъде постигната търговска сделка, предупреждаватот Nissan, цитирани от BBC.

Компанията e работодател на 7000 служители в завода си в Съндърланд, но заяви, че повишените мита, които ще последват под правилата на Световната търговска организация при "твърд" Brexit ще увеличат разходите и всяко забавяне на доставките на части от чужбина поради новите митнически проверки също ще рефлектира на производството.

ЕС предупреди Обединеното кралство, че му остават по-малко от 10 дни, за да осигури сделка, която да дефинира търговията с 27-те от слеващата година.
Японският автомобилен концерн повтори важността за постигане на споразумение до следващата седмица, за да може то да бъде ратифицирана преди 31 декември.

"Ако това се случи без каквато и да е търговска сделка, очевидно не става въпрос за Съндърланд или не, а за нашия бизнес в Обединеното кралство като цяло", заяви главният оперативен директор на Nissan Ашвани Гупта пред Reuters.

Гупта уточни, Nissan няма да търси обезщетения от Обединеното кралство по отношение на разходите, които ще произтекат от "твърдия" Brexit, след като започнаха да циркулират в информационния поток новини, предполагащи подобни ходове от компанията и от Toyota.

Допълнителни разходи

Nissan предупреди през юни, че перспективата за допълнителни разходи вследствие на тарифите и евентуално митническо забавявне застрашава жизнеспособността на бизнеса ѝ в Обединеното кралство.

Гупта коментира пред BBC, че ЕС е най-големият клиент на фабриката в Съндърланд и предупреди, че търговските ангажименти на Nissan не могат да бъдат спазени, ако бъдат въведени мита.

"Ние сме автомобилен производител номер едно във Великобритания и искаме да продължим да бъдем", заяви главният оперативен директор на Nissan. "Ако сегашните мита бъдат променени, това не е нашето намерение, но бизнесът няма да бъде поддържан. Това е, което всички трябва да разберат". 

Заводът на Nissan в Съндърланд е открит през 1986 г., като по първоначални планове в него трябва да бъде произвеждан новият хибриден модел на Qashqai, който ще пристигне на пазара през следващата година.

Това е третото поколение Qashqai, който дебютира през 2006 г. и е най-успешният автомобил на завода. Фабриката в Съндърланд също произвежда модела Juke и електрическия LEAF.

Гупта добави, че компанията е готова да изпълни ревизирания план на Великобритания за разширяване спектъра на забраната за нови бензинови и дизелови автомобили и микробуси до 2030 г. от първоначално зададената цел 2035 г.

"Този преходен план не е само на Обединеното кралство - всяка страна говори за електрификация и ние сме готови", заяви Гупта.