Американските компании получиха подкрепа от Китай в сезона на отчетите

Продажбите на много дружества се увеличават в азиатската страна на фона на глобални спадове

19:13 | 8 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Китай дава тласък на американските компании на фона на ръста на новозаразени с Covid-19, който свива търсенето в САЩ и Европа, пише The Wall Street Journal.

Компании, включително Coca-Cola, General Motors и Estée Lauder, заявиха, че пазарът в Китай е насърчил резултатите им през септември.

Последните резултати разширяват започналата по-рано тази година тенденция, след като Китай се възстанови от пандемията. Завръщането на бизнеса в азиатската страна към нормалното има все по-голямо значение за американските компании на фона на нарастващия брой на новозаразени в останалата част на света. САЩ съобщиха за над 102 хиляди нови случаи на заразени в сряда. Германия, Франция и Великобритания въведоха нови рестрикции в опит да преустановят разпространението на вируса.

“Това беше друго необичайно тримесечие за потреблението в Китай”, заяви главният изпълнителен директор на Estee Lauder Фабрицио Фреда. Въпреки че глобалните продажби на козметичния гигант се понижават с 9% на годишна база, продажбите му в Китай се увеличават с между 28 и 30%.

Бизнес и потребителската активност в Китай се завръща към предпандемичните нива. По улиците в градовете е пълно с тълпи от офис служители и автомобили. Ресторантите, търговските центрове и фитнес залите са отново пълни. Кината са отворени. Вътрешните въздушни пътувания през август се доближиха до нивата от преди пандемията.

Продажбите на дребно в Китай се повишават през август за пръв път през 2020 г. с 0,5% на годишна база, сочат данни на Националната статистическа служба на страната.

Coca-Cola заяви, че очаква да отчете ръст на продажбите си в Китай през тази година, въпреки че глобалните ѝ продажби продължават да се понижават заради затварянето на ресторанти, барове, кина и спортни стадиони навсякъде по света.

L’Oreal също отчете ръст на търсенето в Китай: продажбите на компанията в страната се повишават с 28% през трите тримесечия на годишна база, въпреки че глобалните ѝ продажби се свиват с 2%.

Китай също оказа подрепа и на ударения от пандемията автомобилен сектор.

Cummins, която създава двигатели за камиони, заяви, че приходите ѝ в Китай се увеличават с 46% на годишна база през третото тримесечие, докато глобалните ѝ приходи се понижават с 11%. Китайското “търсене беше на рекордни нива през последните шест месеца”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Марк Смит.

GM отчетен 12-процентен ръст на продажбите си в Китай за третото тримесеиче в сравнение с 10-процентен спад на продажбите си в САЩ. Продажбите на Ford нарастват с 22% на годишна база в трите месеца до септември, но се свиват с 5% в глобален мащаб.

Нарастващата зависимост за растежа на американските компании от Китай носи рискове, особено в светлината на споровете между двете страни и потенциала Пекин да увеличи влиянието си върху бизнес операциите в страната. Тази седмица китайските регулатори замразиха плановете на финансово-технологичната Ant за първично публично предлагане, което можеше да се окаже най-голямото в света.

Някои американски компании се надяват, че резултатът от президентските избори в САЩ може да възстанови стабилността в отношенията между САЩ и Китай след повече от две години напрежение, гарантирайки, че растежът няма да се превърне в жертва на геополитиката.